La ediția din acest an a unicului festival internațional de film documentar din Moldova CRONOGRAF, o producție realizată de TVR Iași în satele Petrești și Medeleni, raionul Ungheni, a luat premiul III. Am discutat cu Gabriela Baiardi, jurnalistă TV senior și realizatoarea filmului „Când luntrile s-au prefăcut în sârmă ghimpată”. Aceasta ne-a relatat întreaga poveste a ecranizării unei file de istorie a unui neam și a unui râu, care a devenit hotar.
„Ideea acestui documentar a apărut vara trecută, după ce câţiva istorici din Iaşi şi Chişinău au anunţat că vor realiza un studiu de istorie orală pe ambele maluri ale Prutului. Asociaţia „Est Democraţia”, în parteneriat cu Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” şi Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Chişinău erau partenere într-un proiect, finanţat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.
Istoricul ieşean Paul Nistor mi-a propus atunci să însoţesc echipa de cercetători şi să realizez un documentar de televiziune. Nu am putut face acest lucru, din păcate. Însă am decis să aplic ideea într-o manieră diferită. Am ales două localităţi „în oglindă”: Medeleni şi Petreşti. Le-am selectat pe acestea tocmai pentru că nu erau incluse în cercetarea despre care am amintit. În plus, nu ne-am axat doar pe mărturiile din ultimii 70 de ani, ci am mers pe firul istoriei până spre 1918 şi chiar mai departe. Filmarea s-a făcut în două zile – una în Republica Moldova şi una în România. Montajul filmului, semnat de Loredan Baiardi, s-a realizat în aproape cinci zile. Pe interlocutorii din România i-am identificat cu ajutorul directorului de imagine Relu Tabără. În Republica Moldova mi-a dat o mână de ajutor istoricul Valentin Arapu, prin intermediul căruia am cunoscut-o pe doamna Silvia Poiană, profesoară de istorie la Petreşti. Doamna a fost ghidul nostru în acest demers jurnalistic.
Am plecat la drum fără să ştiu exact cine vor fi interlocutorii, dacă vor vrea să răspundă la întrebările mele, dacă vor dori să îşi amintească de copilăria lor din perioada interbelică, de poveştile părinţilor lor, de modul cum au fost afectaţi oamenii de schimbările care au avut loc, de-a lungul istoriei, pe malurile Prutului. Însă Dumnezeu mi-a aşezat în cale, la final de octombrie 2018, oameni speciali cu poveşti minunate. Mi-aş dori să pot continua ceea ce am început cu documentarul „Când luntrile s-au prefăcut în sârmă ghimpată”. TVR Iaşi susţine realizarea documentarelor istorice, iar eu nu sunt la prima experienţă de acest fel. Le mulţumesc tuturor celor care au pus umărul la apariţia acestui film”, ne povestește realizatoarea.
La festival, pentru concurs, au fost propuse 900 filme.