Toți consumatorii vor dispune de energie la iarnă, ne asigură Andrei Spînu, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care a declarat într-o conferință de presă: „Ne așteaptă o iarnă complicată, cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei și cu foarte multe necunoscute referitor la contractul cu Gazprom, în această iarnă, toți vom avea căldură în casă”.
Unele măsuri pentru a economisi la care se gândește executivul sunt: Iluminatul stradal ar urma să fie sistat după ora 23:00, iar temperatura agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică va scădea cu 10%, în timp ce instituțiile de învățământ ar putea reveni la regimul de studii online. Limitarea temperaturii interioare la 19 grade Celsius în cadrul hotelurilor, restaurantelor, clădirilor comerciale, publice, gospodăriilor casnice și altele. Sunt câteva din măsurile pregătite de Guvern în cazul în care țara noastră se va confrunta cu o nouă criză pe piața gazelor naturale.
Până la ziua de azi s-au întreprins următoarele acțiuni: a fost aprobată legea privind crearea fondului de reducere a vulnerabilității energetice. Acest Fond va permite acordarea în factură a compensațiilor lunare pentru consumul de gaze naturale, energie electrică și energie termică. A fost adoptată legea privind crearea stocurilor de gaze. În același timp, R. Moldova a semnat un acord de împrumut cu BERD în valoare de 300 de milioane de euro, bani care vor fi utilizați pentru combaterea situațiilor extreme. S-a început achiziția de păcură.
Și țările europene prevăd măsuri de economisire. Prin urmare Spania limitează temperatura pentru aerul condiţionat cât şi încălzirea clădirilor în sezonul rece. Printre restricţiile decise de spanioli se numără setarea termostatelor sistemelor de aer condiţionat şi încălzire la minimum 27 de grade vara şi maximum 19 grade iarna, în toate clădirile publice, în mall-uri, restaurante, cinematografe, sedii de firme, hoteluri, gări şi aeroporturi.
Recent, în Germania s-a anunțat întreruperea iluminării monumentelor și clădirilor istorice pe timp de noapte, tot pentru economisirea curentului electric.