Nu demult, în centrul oraşului Ungheni, în imediata apropiere de LT „Vasile Alecsandri” a apărut un nou local cu aparate de jocuri de noroc. Pe o rază de 100 de metri am numărat şase astfel de săli, unde unii ungheneni îşi lasă banii munciţi. În cartierul Tineretului este semnalată aceeaşi situaţie. Astfel de locuri care te ademenesc cu câştiguri uşoare sunt aproape la fiecare 10 – 20 de metri.
De câteva săptămâni, pe locul a două garaje de pe strada Bernardazzi a apărut un cazinou electronic, la doi pași de alt cazinou. Aici sunt instalate 16 aparate cu jocuri de noroc. Angajata Larisa Semeniuc ne-a comunicat că au fost semnate actele prin instanţe şi că ar activa legal. A arătat ieşirea de rezervă, blocul sanitar… Potrivit actelor, firma este înregistrată în Călăraşi.
Cert e că responsabilii din cadrul Direcţiei Situaţii Excepţionale (DSE) spun că acel local ar activa ilegal, deoarece nu a fost solicitat avizul acestei structuri. Şeful Secţiei Apărare împotriva incendiilor, Iurie Gurghiş, susţine că nu cunoaşte despre activitatea acestui salon cu jocuri de noroc. Totodată dânsul zice că atunci când Primăria Ungheni a eliberat autorizaţie de funcţionare chestiunea trebuia să fie coordonată şi cu structura pe care o reprezintă: „Sunt criterii, normative, care trebuie respectate, începând cu accesul şi căile de evacuare şi terminând cu numărul persoanelor care se pot afla în încăpere”. Din spusele lui Gurghiş, acest local ar activa ilegal, de altfel, ca şi multe altele din oraşul Ungheni, iar primăria nu trebuie să elibereze autorizaţie de funcţionare până când nu sunt eliberate avizele tuturor structurilor vizate.
Pe de altă parte, autorităţile publice locale spun că în Regulamentul privind eliberarea autorizaţiilor de funcţionare a unităţilor comerciale şi de prestare a serviciilor pe teritoriul oraşului Ungheni, adoptat în anul 2011 şi modificat în 2012, nu este prevăzut că agenţii economici care prestează activităţi de jocuri de noroc să solicite aviz de la DSE. Anatol Vlădeanu, specialist din cadrul Primăriei Ungheni, a subliniat că pompierii fac trimitere la un regulament vechi. Totodată a afirmat că agenţii economici trebuie să fie încurajaţi să iniţieze afaceri în oraş, dar să nu li se pună beţe în roate, iar în cazul de faţă, unitatea activează legal.
Anatol Vlădeanu a comunicat că unicul aport pe care l-au avut pompierii a fost la etapa când au fost prezentate actele pentru schimbul de destinaţie a imobilelor. Localul a fost amenajat în incinta a două garaje, iar anterior, la una din şedinţele Consiliului orăşenesc Ungheni a fost adoptată o decizie care presupunea schimbul de destinaţie a imobilelor, din garaje în unitate prestări servicii.
Şi viceprimarul Eduard Balan a spus că primăria nu poate să refuze eliberarea autorizaţiei de funcţionare, dacă agentul economic prezintă actele necesare: „Primăria ar fi chemată în instanţă şi ar achita despăgubiri. Avem o astfel de experienţă”. De notat, agentul economic care prestează activităţi de jocuri de noroc achită în bugetul orăşenesc taxa anuală în sumă de 60 de mii de lei.