În nr. 7 din 17 februarie am publicat începutul discuției cu Galina Moraru, specialistă principală la Secția Raională Cultură și Turism Ungheni (SCTU). Aceasta ne-a vorbit atunci despre cum a fost anul 2022 pentru angajații de la SCTU, ce evenimente culturale au organizat în condițiile unui conflict armat la hotarele țării, despre ce își propun în 2023. În această ediție continuăm să vorbim pe aceeași linie și să cunoaștem dacă SCTU va continua să organizeze evenimentele culturale, devenite emblematice pentru regiunea noastră, ce își propun să realizeze în domeniul învățământului educativ-artistic.
— Ne-ați enumerat activitățile noi pe care le-ați preconizat pentru 2023, dar din cele care au devenit în timp o emblemă pentru Ungheni le veți organiza?
— Firește că nu vor lipsi de pe agenda culturală nici evenimentele devenite în timp tradiționale. E vorba de festivalurile: ,,După datina străbună”, care e un eveniment zonal și prin care promovăm tradițiile și obiceiurile de iarnă, „Înflorit-au castanii”, ,,Hristos se naște, slăviți-l”. Tot din categoria evenimentelor tradiționale mai sunt „Sărbătoarea fagului”, Tabăra cioplitorilor în lemn și multe altele, care se doresc a fi un refugiu din cotidianul din ce în ce mai solicitant pentru întreaga omenire.
— Calitatea și succesul rezultatelor frumoase o determină colectivele cu care munciți. Prestația lor este apreciată de regulă după atribuirea gradelor de professionalism. Cum va fi la acest capitol în anul 2023?
— O prioritate în anul curent e și atestarea colectivelor cu titlu onorific ,,model”, actualmente sunt 35. Dintre care 21 sunt la balanța secției și 14 la Primăria municipiului Ungheni. Cu siguranță vor fi mai mulți doritori, deci tuturor succes.
Din 68 de profesori de la instituțiile de învățământ artistic 25 sunt solicitanți de grade didactice pentru acest an, deci cu fermitate putem zice că anul 2023 e unul și al atestărilor.
— Un alt compartiment din activitatea domeniului de cultură este și învățământul educativ-artistic. Ce vă propuneți în acest aspect?
— Cu siguranţă, sistemul educaţiei artistice din Republica Moldova are ca obiectiv nu doar implantarea valorilor morale şi culturale, ci şi schimbarea atitudinii, comportamentului şi mentalităţii. Tinerii de astăzi sunt proiectaţi să devină persoane independente, care să poată să se modifice în dependenţă de schimbările, care au loc în societate. Implementarea strategiilor educativ-artistice, pune în circuit dezvoltarea unor mecanisme, care contribuie la crearea şi formarea obiectivelor şi normelor de comportament în societate, valorilor naţionale în corelare cu aceste caracteristici sociale, concepţiilor despre societatea ce îi înconjoară, abilităţilor de acomodare cu mediul social.
Totodată, timpul liber pentru elevi, dar mai ales modul de petrecere a acestuia, reprezintă un aspect foarte important care este şi în vizorul Şcolilor de Artă Sculeni şi Corneşti, căci în mediul rural oferta de servicii şi facilităţi destinate timpului liber este redusă, puţin diversificată, de aici şi necesitatea acestor instituţii de învăţământ artistic, deoarece anume educaţie artistică contribuie la formarea confortului spiritual de care în timp depinde calitatea vieţii lor. La instituţiile date sunt create condiţii agreabile, atât pentru instruire, cât şi pentru siguranţa copiilor. Cadrele didactice participă la diverse seminare, ateliere, master-classuri , schimburi de experienţă cu alte instituţii (Cahul, Bălţi, Chişinău, Călăraşi, Ungheni) contribuind astfel la sporirea calităţii şi prestigiului profesiei de pedagog, mai ales în aceste timpuri când numărul elevilor este în descreştere din cauza plecărilor în masă a familiilor peste hotare. Datorită acestui fenomen se resimte şi lipsa cadrelor didactice.