An de an, Secția Raională Cultură și Turism Ungheni are pe agenda sa de lucru diverse activități cu conținut cultural-semnificativ ce sunt puse la dispoziția publicului dornic de evenimente frumoase. Anul 2022 a fost la fel de bogat în sărbători specifice diferitor aniversări culturale, festivaluri, proiecte sau sesiuni profesioniste. Despre acestea și ce își propun pentru 2023 ne-a vorbit Galina Moraru, specialistă principală la Secția Raională Cultură și Turism Ungheni (SCTU).
— Cultura este un domeniu frumos, dar care cere multă muncă, pentru că tot ce faceți trebuie să ajungă la inimile oamenilor. Care sunt reperele pe care vă axați atunci când vă planificați activitatea?
— ,,Cultura este singura sursă certă a unei bucurii permanente. Este unicul loc în care libertatea e la ea acasă, e o instanță eliberatoare. Omul e dator să treacă prin purificarea oferită de cultură, pentru a-și onora umanitatea”. Această zicere a poetului-filosof, Constantin Noica a devenit pentru SCTU, drept crez al anului 2022, care s-a dovedit a fi an de maxime incertitudini, tensiuni și stări de confuzie provocate de războiul de lângă noi. De aici și multitudinea de proiecte, evenimente, provocări prin care s-a contribuit la promovarea valorilor spirituale prin cuvânt, culori, note, dibăcie pentru a evada din cotidianul nemilos, care ne acaparează întreaga fire pentru a descoperi noi lumi, și cel mai important să ne redescoperim pe noi înșine prin prisma talentului, muncii și umanismului. Anul 2022 a fost o provocare pentru toți specialiștii din domeniul culturii. Majoritatea activităților propuse pentru anul respectiv au fost ajustate la proiectele europene ce țin de promovarea păcii, de timpul crizei refugiaților.
— Pe aceeași notă probabil veți activa și în acest an?
— Având în vedere perioada de incertitudine pe care o trăim și proclamarea la nivel de țară a anului 2023 – Anul Culturii Ucrainene, practic toate instituțiile de cultură își propun să analizeze cerințele și necesitățile nu doar a beneficiarilor locali, dar și ale refugiaților pentru o mai bună organizare și desfășurare a activităților propuse, cu un impact mai semnificativ întru satisfacerea cerințelor tuturora. Planificarea activităților diverse, valoroase și atractive, atât pentru mediul on-line, cât și fizic, va sta la baza programului 2023 pentru toate instituțiile de cultură, căci suntem creați pentru a fi oameni buni. Să punem pe primul loc ceea ce duce lumină.
— Din câte cunoaștem aveți multe proiecte interesante ce vizează cultura, tradițiile și obiceiurile populare. Vă rog, să enumerați unele din ele.
— Potrivit lui Grigore Leșe, interpret de muzică tradițională românească: „Spre rădăcini urci, nu cobori! Trebuie să ne înălțăm spiritual spre a ne atinge rădăcinile”. De exemplu, jocul cu măşti zoomorfe „Capra”, va fi obiectul de studiu şi cercetare pentru colegii noştri în anul 2023. Jocul „Capra” este un obicei de iarnă străvechi (menționat prima dată în „Descrierea Moldovei” de Dimitrie Cantemir), cu cea mai spectaculoasă formă de desfășurare, simbolizând fertilitatea, practicat și astăzi în unele sate din raionul Ungheni (Sculeni, Rădenii Vechi, Florițoaia Veche, Boghenii Vechi, Măgurele, Cornești, Mircești, Mănoilești, Grăseni, Pîrliţa și alte).
Un alt proiect, de fapt, e continuarea proiectului cultural-turistic „Apa – matricea existenţei.” Cercetare, actualizare şi valorificare, va fi „Prutule, apă de dor! ”. Pe durata unui an pentru râul Prut şi satele din preajma lui va fi o adevărată etalare a tot ce au mai frumos şi mai preţios: privelişti, folclor local, formaţii folclorice, meşteri populari şi nu numai. Operatorii culturali vor avea posibilitatea de a cunoaște metodologia desfășurării unei expediții folclorice, cum este planificată și desfășurată. Vor participa la ateliere, privind intervievarea și înregistrarea purtătorilor de folclor, vor discuta modalitățile de arhivare a fenomenului folcloric, de valorificare scenică și științifică. De asemenea, colectivele artistice, meşterii populari vor participa la spectacolele artistice şi expoziţiile tematice din cadrul popasurilor folclorice „Prutule, apă de dor”, următoarele localități (Sculeni, Semeni, Măcăreşti), precum şi la Festivalul de folclor „Hora de la Prut – Ungheni”. Vor fi organizate campanii de salubrizare a gârlelor din Medeleni, Măcăreşti, Frăsineşti; pârâul „Vladnic” din Blindeşti și Semeni; a râului „Delia” din Ungheni şi amenajarea izvorului „La hrubă” din Petreşti; „Izvorul de la Curte și Izvorul Mare” din Costuleni, cu participarea voluntarilor. Cei interesaţi pot participa, atât la concursul de istorioare despre sursa acvatică ce se revarsă în râul Prut cât și la proiectul „Apele mici, fac râurile mari” şi la simpozionul ştiinţifico-practic „Râul Prut”. Cu siguranţă, aceste schimburi de experienţe culturale între operatorii culturali , ar fi de dorit să fie cu implicarea locuitorilor de pe ambele maluri ale râului Prut, fapt ce ar deveni un fenomen pozitiv, care va crea o colaborare demult dorită şi cu rezultate scontate, căci proiectul se vrea a fi o sinergie între domeniile cultură, turism, responsabilitate socială și respect pentru mediu.
Cel de-al treilea proiect „Repertoriul nupțial” va fi pentru perioada 2023-2024 pentru a studia cea mai spectaculoasă şi bogată tradiţie „Nunta”. Pe parcursul lui 2023 ne vom axa mai mult pe studii și cercetare. La final preconizăm editarea unei broșuri, sau album, în dependență de rezultatul cercetărilor. Pentru anul 2024 ne propunem un spectacol: ,,Nunta ca la noi în sat” cu participarea colectivelor artistice ,,model”, Concursul Conocarilor și mai vedem, important să fie pace și sănătate, că le facem pe toate. Nu în zadar secția noastră a fost „poreclită” – ,,Maternitatra gândurilor frumoase”. Deci, să ne fie frumoase nu doar gândurile, dar și faptele și să nu uităm ,,Frumosul va salva lumea”.
Va urma.