Cu ocazia sărbătorii naționale Ziua Independenței Republicii Moldova, Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni a fost gazda unei sărbători de amploare, care a reunit un public numeros și divers. Evenimentul a fost marcat de vernisarea expoziției de fotografie „Culori în mișcare”, realizată de deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Vasile Șoimaru.
Sărbătoarea a început cu un moment artistic deosebit, când elevii de la școala de muzică din Ungheni au încântat publicul cu o suită interpretată la diverse instrumente muzicale. După aceste evoluări muzicale, a avut loc vernisarea expoziției, urmată de discursuri și mesaje de felicitare din partea invitaților.
„Avem onoarea să fim prezenți la inaugurarea expoziției domnului Șoimaru, care ne inspiră și ne înnobilează. Aceste fotografii inedite vin să ne bucure ochiul și sufletul cu imagini imortalizate din diferite locuri ale plaiului nostru”, a declarat Nadejda Mihai, directoarea Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir” Ungheni.
Vasile Șoimaru, autorul expoziției, a vorbit despre pasiunea sa pentru fotografie și despre cum aceasta a devenit o formă de „fototerapie” pentru el. „Această expoziție face parte dintr-un vis al meu, dintr-un gând al meu. Când agrarienii au venit la putere, atât eu cât și Paul Bran, care a fondat Academia de Studii Economice din Moldova, am fost demiși din funcții. Fondatorul instituției a plecat la București, dar eu m-am apucat de fotografie. De 30 de ani fotografiez și am găsit în această artă un refugiu și o sursă de împlinire. Am parcurs teritorii întregi, drumuri lungi, mii de kilometri pentru a surprinde clipe frumoase din peisajul țării noastre. Până în prezent am realizat 1 milion și 200 de mii de fotografii. Fotografia a devenit pentru mine o formă de fototerapie. Frumusețea din jurul nostru merită să fie imortalizată zi și noapte, iarnă și vară”.
Cei prezenți au avut ocazia să admire cele 33 de fotografii expuse în holul bibliotecii, care simbolizează cei 33 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Vasile Șoimaru a explicat semnificația unor lucrări: „Aici vedeți fotografia ce înseamnă lupta de la Cotul Donului, unde au murit 1158 de români. Pentru prima oară după 70 de ani am instalat o cruce din lemn și un tricolor ca simbol al durerii. O altă fotografie exprimă lupta lui Vlad Țepeș cu niște țepe pentru cei care nu iubesc Republica Moldova. Aceste pământuri rămase în paragină reflectă consecințele reformei Codului funciar”.
Printre invitați s-a numărat și fostul deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, Ștefan Maimescu, semnatar al Declarației de Independență, care a povestit despre activitatea sa de corespondent de teren în raionul Ungheni și despre lupta sa în primul Parlament. „În munca mea de jurnalist am descoperit multe cazuri ce contraveneau legii, situații pe care le-am reflectat în presă. De asemenea, ca deputat am luptat pentru dreptate, dar am avut de suferit din cauza regimului comunist, fiind nevoit să mă refugiez timp de 20 de ani în Italia. Cu toate acestea, am continuat lupta în diasporă pentru un viitor mai bun al țării noastre.”
Primarul municipiului Ungheni, Vitalie Vrabie, a adus cuvinte de mulțumire autorului expoziției, subliniind importanța acestor evenimente pentru îmbogățirea vieții culturale locale. „Activitățile de acest gen conferă culoare și valoare localității noastre,” a menționat primarul. În plus, Corina Slupețcaia, vicepreședinta Raionului Ungheni, a înmânat o diplomă de gratitudine lui Vasile Șoimaru pentru promovarea culturii și artei fotografice.
Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susținut de elevii gimnaziului „Paul Mihail” din satul Cornova, localitatea de baștină a lui Vasile Șoimaru, aducând un plus de strălucire și emoție la sărbătoarea dedicată zilei naționale și contribuind la celebrarea talentului și dedicării autorului expoziției.