Când autorităţile sunt neputincioase, oamenii apelează la ziar. Iată că şi de data aceasta pe adresa redacţiei a parvenit o scrisoare din Măgurele.
Vom cita doar câteva rânduri din ea: „Am să vă povestesc un mare adevăr. La Măgurele sunt oameni bogaţi, nu glumă. Cineva a cumpărat un teren în mijlocul imaşului cu câţiva ani în urmă, a săpat un iaz şi l-a îngrădit cu sârmă cu lame. De atunci mare necaz s-a abătut pe capul oamenilor. Vacile din sat adesea nimeresc în aceste lame şi vin de la păscut seara rănite. Actualul primar nu ar putea sau nu ar vrea să ia măsuri. Oamenii au fost nevoiţi să iasă, înarmaţi cu hârleţe şi sape, şi să curăţe o băltoacă, în aşa-zisul hârtop, pentru ca vitele să fie adăpate. Însă nu demult am fost martorul altui caz. Într-o dimineaţă, când mă duceam la cosit fân, am văzut două căprioare care, dorind să bea apă, au nimeri în aceste lame. Una se rănise şi zbera ca în gură de şarpe. Cealaltă însă nu a fugit, ci a aşteptat-o pe cea rănită, aşa că încet s-au îndepărtat şi s-au ascuns în pădure. Vă rog, dacă vă doare sufletul după aceste poveşti triste, ajutaţi-ne, iar proprietarul să scoată sârma şi lamele, ca animalele pe timp de secetă să aibă unde să îşi stingă setea”.
Desigur, nu am găsit semnatari concreţi ai scrisorii.
Şi totuşi…
Am încercat să discutăm cu proprietarul iazului, dar nu l-am găsit, căci ni s-a spus că ar fi plecat peste hotare. În schimb, un alt sătean, Ion Popa, aducându-şi aminte vechea zicală „Gura satului nu o închizi”, spune că e şi firesc ca proprietarul să îngrădească terenul pe care l-a procurat anterior. La fel, dânsul a adăugat că vitele mari cornute au unde să îşi potolească setea, deoarece la câţiva kilometri mai este un mic iaz, care doar trebuie curăţat periodic. „Şi familia mea a avut vacă, dar noi, proprietarii, conveneam când trebuie să curăţim iazul. Adunam câte 10-15 lei de persoană şi achitam serviciile unui tractorist. Aşa şi acum trebuie să facă cei care au vaci. Omul are teren cumpărat şi ce vrea, aceea face”.
Lilian Frunze, specialist, serviciul funciar şi cadastru al raionului Ungheni, explică că persoana respectivă a respectat norma legală atunci când a construit iazul. Deci, deja rămâne la discreţia dânsului să scoată sârma pentru siguranţa animalelor locuitorilor satului.
Sergiu Bodrug, primarul satului Măgurele, spune că persoana, adică proprietarul terenului, a fost avertizată nu o singură dată, ba chiar şi rugată respectuos să scoată sârma periculoasă şi să construiască un gard obişnuit. Doar că situaţia a rămas neschimbată. Totuşi, administraţia locală intenţionează de data aceasta să rezolve conflictul prin implicarea organelor de poliţie.