D acă Ion Druță zicea că „Pământul, istoria și limba sunt, în esență, cei trei stâlpi pe care se ține neamul”, atunci putem confirma și faptul ca gastronomia, arta și arhitectura unei țări sunt niste criterii dupa care poti sa cunosti identitatea culturală unică și de neconfundat ale unui popor.
Având la bază această convingere, organizatorii evenimentului din acest weekend, și-au propus să aducă în fața elevilor și profesorilor, în fața reprezentanților a mai multor etnii ce își au reședința actuala în Federația Elvețiana, și anume în localitatea Fribourg, câte puțin din coloritul, diversitatea și aromele gastronomice ale lumii.
Evenimentul a avut loc în cadrul unei școli CO ( Le Cycle d’Orientation), unde își fac studiile și câțiva copii ai moldovenilor stabiliți în această regiune, dar și unii părinți care de asemenea frecventează cursul de limbă franceză.
Cu deosebită placere au participat moldovencele la această sărbătoare, dându-i un farmec deosebit și o componentă puternică de gastronomie națională modernizată, care s-a bucurat de aprecierile călduroase ale celor prezenți. Friptura, mămăliga și cornetele tradiționale s-au însoțit, spre deliciul oaspeților, cu vin roșu de casă și PASTORAL. Nelipsite au fost și obiectele de artizanat, mai ales utensiliile tradiționale (farfurii, ulcele de lut, linguri de lemn), fața de masă cu ornamente naționale și prosopul.
A fost dată o lecție deschisă despre pregătirea bucatelor, începând de la alegerea ingredientelor și până la servirea mesei. O experiență de neuitat, unde s-a făcut schimb de rețete culinare și sfaturi ce țin de gastronomia diferitor țări.
În timpul pregătirii bucatelor, așa cum mai obișnuiau bunicile sau mamele noastre, s-au interpretat cântece din folclorul Republicii Moldova, fapt care a trezit și mai multă admirație în rândul celor prezenți. Punctul culminant al sărbătorii, însă, l-a constituit partea artistică, iar seara s-a încheiat cu dansul BĂSMĂLUȚA ce a unit în cerc toți participanții/â.
Astfel, am dorit să scoatem și mai mult în evidență aspectul esențial al identității naționale, fără de care nu putem vorbi despre progres sau promovare din punct de vedere turistic, economic, cultural al imaginii Țării noastre. S-a accentuat faptul că Republica Moldova este o țară ce se caracterizează prin diversitate gastronomicăa și etnică, în care își au rădăcinile inclusiv obiceiurile culinare, varietatea produselor și tehnicilor de preparare ale bucatelor. Si dacă avem, de ce să nu demonstram si altor popoare? Gastronomia poate face diferența între oferta turistică a Moldovei și a altor țări.
Totodata spunem că schimbarea începe de la fiecare dintre noi, iar daca suntem departe de casă, nu este o piedică să-ti dorești ca țara ta natală să fie cunoscută în cele mai frumoase culori și arome. Ce putem face noi, ca emigranți ? Să prezentăm gastronomia, tezaurul cultural, valorile materiale și imateriale, să promovăm imaginea pozitivă a Republicii Moldova peste hotarele ei fie la evenimentele organizate de noi, fie de țara gazdă. Avem locuri, resurse naturale, tradiții, cultură, mâncare bună, vinuri excepționale. In orice colțișor al țării ai ceva de văzut, de descoperit.
Mândri de faptul că am avut posibilitate să participăm la acest eveniment, în cadrul căruia, vorbind într-o altă limbă despre țara noastră, cugetul și inima simt și traiesc moldovenește!
” Oriunde m-aș duce, oriunde m-ar duce…”, mereu va rămâne Moldova în mine!