Un grup de femei din diferite domenii din municipiul Ungheni și-au dat întâlnire în ajun zilei de 8 martie la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir”, pentru a participa la un inedit eveniment denumit „Cuconadă”. Cu pălării, brățări și bijuterii, un dress code mai rar întâlnit în vremurile noastre, participantele au sărbătorit ziua lor, a femeilor.
Activitatea cu genericul „Femeia și arta” a implicat în special femei din acest domeniu pentru a se împărtăși cu experiența și activitatea pe care o prestează zilnic în folosul comunității. Fiecare participantă a avut misiunea de interacționa într-o rundă de discuții cu tematica „O istorie a lumii cu femeile în prim-plan”.
Moderatoarea evenimentului, Tatiana Nazâru, specialistă a secției relații de la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” a venit cu exemplificări a istoriilor de succes din practica femeilor de valoare a timpurilor trecute, iar Cristina Turcu a relatat despre istoriile femeilor creatoare de modă de cândva.
Momente interesante despre activitatea cotidiană feminină au menționat femeile manager a diferitor instituții din municipiul Ungheni. „Este frumos și interesant că ați reușit să adunați astăzi aici atâția ochi frumoși a femeilor ce prin munca lor ne fac viața interesantă. Ce ține de muzică, arta pe care o profesez, vreau să zic că mi-a plăcut mult. Am studiat-o și o transmit cu drag discipolilor mei împreună cu colectivul care este în mare parte constituit din femei”, a punctat Tereza Cazacu, directoarea Școlii de Muzică Ungheni.
„Biblioteconomia este și ea o artă ce presupune o muncă interesantă și de folos. Colectivul nostru este constituit din femei care prin munca info-documentară sunt în slujba comunității”, a menționat Nadejda Mihai, directoarea Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir”.
„Noi femeile nu prea vrem să ne lăudăm că suntem cele mai bune. Când eram la facultate, lucrările mele erau considerate cele mai reușite, lucru de care nu prea îmi dădeam seama la moment. Acest fapt îl conștientizăm în timp, atunci când vedem realizate roadele muncii noastre”, a specificat Cristina Dragomir, directoarea Școlii de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din municipiul Ungheni.
Arta confecționării vestimentației a fost demonstrată de Larisa Chiriliuc, modelier și designer, de comun cu colegele sale de breaslă. Tatiana Babin, specialista Secției Raionale Cultură și Turism, care posedă arta teatrală a relatat despre importanța teatrului din scenă versus cel din viața reală. Pentru a-i da importanță evenimentului, dânsa a compus și prezentat o scenetă în premieră despre femei și pentru femei, fapt ce a ridicat buna dispoziție a publicului prezent.
De menționat că activitatea face parte din cadrul Festivalul feminist, ediția a X-a ce s-a desfășurat în perioada 1-10 martie la nivel de țară.