Începând cu 1 septembrie, școlile și liceele din țară ar intenționa să limiteze utilizarea telefoanelor mobile la ore. Acest lucru a fost discutat recent la o ședință a consiliului extins al Ministerului Educației, Culturii și Științei. În legătură cu inovația, conducerea instituțiilor de învățământ ar trebui să pregătească locuri sigure pentru stocarea telefoanelor în timp ce elevii sunt în clasă. Va fi așa, va fi luată și decizia necesară, desigur, dacă între timp nu se va schimba guvernul.
Cu toate acestea, haideți să vorbim acum despre cât de necesară este o astfel de soluție. Va fi posibil să se asigure siguranța telefoanelor mobile, nu se va transforma acest lucru într-un control al cumsecădeniei, nu vor trebui să se ocupe de investigații interminabile legate de dispariția telefoanelor?
Iulia Ciuvaga, directoarea Liceului Sculeni, spune că problema telefoanelor mobile în școli este acută, deoarece copiii sunt copii. Au telefoane și cei din sate, părinții le cumpără mai că în primul rând. Există, de asemenea, copii care folosesc telefoanele în timpul lecțiilor. Au internet și wi-fi în liceu, încearcă să schimbe parola mai des, dar acest lucru nu poate rezolva problema. Prin urmare, profesorii, împreună cu părinții, vorbesc cu copiii despre interdicția de a utiliza telefoane mobile la școală, le explică de ce nu e voie. Este foarte dificil să aduni toate telefoanele mobile și să le asiguri siguranța, deoarece pentru asta trebuie de angajat în mod special o persoană. Liceul nu este mare – 550 de copii, dar ce să zici de licee precum „A. Pușkin”, „Mihai Eminescu” din Ungheni? Prin urmare, este mai bine să le explici copiilor că nu îl pot folosi. Din păcate, nu toți părinții înțeleg că un telefon mobil la școală este o problemă. „Noi am crescut cumva fără telefoane mobile și nu ni s-a întâmplat nimic, nici pe drum spre școală, nici spre casă”, a menționat ea.
Ludmila Uscatu, pedagogul care și-a dedicat întreaga viață școlii, a condus liceul din satul Pârlița mulți ani și nu este indiferentă față de soarta instituțiilor de învățământ din țară, a remarcat că telefoanele mobile sunt interzise în școlile din mai multe țări. Dacă Moldova ia decizia despre care se vorbește – e bine, dacă o acceptă, atunci siguranța telefoanelor mobile va fi, desigur, o problemă. Ea nu crede că responsabilitatea pentru acest lucru va reveni profesorilor, care au deja suficiente obligații. Cel mai simplu este să lase telefoanele acasă sau trebuie de interesat cum se rezolvă această problemă în țările care au interzis utilizarea telefoanelor în școli.
Mă interesează opinia consilierului raional cu studii în pedagogie Natalia Valiulina. „Mi se face milă de managerii instituțiilor de învățământ, pe ai căror umeri vor să pună și responsabilitatea pentru siguranța proprietăților altor persoane. Nu cred că această metodă va rezolva complet problema – unii copii au mai multe telefoane, prin urmare, după ce au lăsat unul dimineața, vor folosi altul în timpul zilei. Acesta este, apropo, un exemplu real din viața elevilor din clasa a V-a a unuia dintre liceele noastre. Problema nu constă în telefoane, ci în disciplină sau, mai degrabă, în lipsa ei. Fiecare părinte, care îi oferă copilului său un telefon, trebuie să înțeleagă că, pe durata lecției, mobilul va fi în modul silențios și trebuie să se afle în ghiozdan. Copilul trebuie să învețe acest adevăr. Opțiunea ideală, cred eu, este programul de control parental instalat pe telefon, care vă permite să setați ora de utilizare a telefonului, de exemplu, de la 8.00 la 15.00, mobilul vă permite doar să efectuați sau să primiți apeluri. Sora mea a rezolvat această problemă foarte simplu – nu îi dă copilului telefonul la școală. Și cred că aceasta este cea mai corectă opțiune și ar trebui specificată în regulile instituției de învățământ”, a spus interlocutoarea. Potrivit acesteia, dacă părinții doresc să controleze drumul spre și de la școală, atunci să cumpere copilului cel mai simplu telefon fără a avea posibilitatea să acceseze internetul și să instaleze jocuri sau să rezolve singuri problema stocării telefoanelor și a plății pentru persoana care controlează acest proces.
„În opinia mea, nu se poate de interzis complet telefoanele la școală. Copilul a venit la clasă – și-a sunat părinții, se duce acasă – le sună iar. Aceasta este și o problemă de securitate. Dar în clasă telefoane nu ar trebui să fie: ele distrag de la procesul educațional,atât elevul, cât și profesorul. Același lucru este valabil pentru toate genurile de activități extracurriculare, spune mama unui elev din clasa a IX-a, cu care, menționăm, mulți părinți sunt de acord.
Iar unii pedagogi propun o abordare creativă a problemei telefoanelor mobile și să care fie folosite rațional. Este necesar, spun ei, să ne adaptăm și să adaptăm know-how-ul în lucrul cu elevii, uneori să fie scoase telefoanele în clasă, astfel încât elevii să poată fotografia tabla cu elemente ale lecției sau să pună materiale de referință în dispozitiv, să caute citate necesare sau autorii lor – aceasta este abilitatea de a căuta informații care de asemenea e necesară.