Locuitorii satului Sculeni se plâng de calitatea proastă a apei de la robinet. Dânșii spun că problema nu este una noua și, deși plătesc scump pentru consum, mai sunt nevoiți să schimbe și filtrele frecvent. Pe când alții de mult timp nu se mai încumetă să folosească apa în alimentație, optând pentru cea la butelie.
Filtrele- unica soluție
Gheorghe Tofan, directorul Asociației „Aqua Sculeni”, susține că problema nu poate fi rezolvată tehnic, iar soluția stă în acel filtru, care ar trebui să și-l instaleze fiecare în gospodărie. De altfel acesta precizează că circa 70% din beneficiari și le-au instalat deja.
„Inițial, când a fost conectat apeductul, calitatea apei a fost rea. Abia după 5 ani au fost instalate sistemele de curățare a apei, procedură care ne-a permis obținerea unei ape potabile, de calitate. Însă, în timpul cât am distribuit apă fără sistemul de curățare, pe cei 30 de km de țevi s-au acumulat depuneri. Respectiv de fiecare dată când presiunea crește, aceste depuneri se desprind. În luna aprilie noi am avut un consum excesiv de apă, iar acum, când apa se restabilește, ne confruntăm cu problema dată”, explică directorul.
Problema nu este o noutate
Despre calitatea apei la Sculeni, dar și de cât de sigure, ar fi filtrele am discutat cu Serghei Malenda, medic igienist în cadrul Centrului sănătate publică Ungheni. Întrucât, se află în concediu, nu ne-a putut confirma sau infirma calitatea rea a apei la momentul actual. Conform însă ultimelor analize din luna februarie, apa era bună, însă acesta nu neagă că situația s-ar fi schimbat pe parcurs, mai ales că o astfel de problemă a existat și anul trecut.
„Problema ar putea fi cauzată de însăși metoda de tratare, fiindcă acel sistem de curățare respinge murdăriile înapoi, iar prin el trece doar apa tratată. După o anumită perioadă, se adună o cantitate mare de sediment, în fața căruia sistemul nu mai face față. Vara trecută a fost sesizată o astfel de problemă, dar s-a intervenit și a fost corectată. La fel și acum, dacă e o problemă legată de sistemul de curățare, ar trebui chemați specialiștii care au instalat stația să remedieze problema, să vină cu soluții. Sau poate fi vorba și de acele depuneri care se acumulează pe țevi și se curăță când presiunea este mare, situație care o avem și în oraș de altfel, după defecțiunile tehnice, când apa este sistată, iar ulterior pornită, poate veni cu careva depuneri de pe țevi, dar se curăță la scurt timp”, a concretizat Serghei Malenda.
Așadar, în lipsa unei analize recente privind calitatea apei, dar și a unei concretizări sigure în privința motivului, care duce la îmbibarea filtrelor și colorația apei, situația rămâne a fi una incertă.
De menționat este faptul că localnicii achită 10 lei m/cubi de apă. Începând cu data de 1 mai prețurile au fost plafonate, astfel consumația între 7-12 metri cubi va fi achitată cu tariful de 30 de lei, iar ceea ce depășește 13 m/cubi cu 70 lei. Gheorghe Tofan mai spune că localnicii nu ajung la consumația de 13 m/cubi, iar aceste măsuri au fost luate tocmai pentru a obține un consum ordonat. Cât despre prețul minimal, acesta spune că real, ar trebui să fie de 28 lei, însă împreună cu Consiliul Local s-a hotărât să se mențină prețul de 10 lei.