În oraşul Ungheni ar putea apărea încă o staţie de alimentare cu combustibil. Locul ales se află la intersecţia străzilor Oleg Ungureanu şi Ion Creangă, în apropierea blocurilor de locuit cu multe etaje, precum şi a unei grădinţe de copii, care se planifică să fie deschisă în clădirea fostei școli primare „Alexei Mateevici”. Cetăţenii din zonă sunt îngrijoraţi de faptul că benzinăria respectivă ar putea să le pună viaţa în pericol şi că aerul va fi poluat, iar circulaţia automobilelor – mai intensă. „Am observat noi că pe terenul cu pricina s-a făcut curăţenie şi intuiam că va fi propus spre vânzare. Însă la ce bun să fie construită o nouă benzinărie în oraş?
Oare nu sunt destule? Se vând terenurile ca pâinea caldă”, afirmă un unghenean care s-a prezentat Alexandru.
Într-adevăr, la una din şedinţele precedente ale Consiliului orăşenesc Ungheni a fost adoptată decizia despre formarea bunului imobil şi la o şedinţă ulterioară va fi propusă spre adoptare decizia despre scoaterea la licitaţie a terenului în cauză. Potrivit lui Vladimir Bantiuc, inginer cadastral la primărie, terenul are o suprafaţă de 20 ari, iar preţul iniţial de vânzare la licitaţie, conform normativelor, ar fi de 300 de mii de lei. Dânsul a lăsat să se înţeleagă că un agent economic s-a arătat interesat de acest teren şi că, cel mai probabil, acolo va fi o staţie peco. Întrebat dacă pe locul cu pricina era necesară construcţia unei benzinării, din moment ce există una nu departe, la intersecţia străzilor Decebal şi Oleg Ungureanu, explicaţia lui Bantiuc a sunat în felul următor: „Benzinăria despre care vorbiți nu se află pe teritoriul Primăriei Ungheni, ci Zagarancea”. Totodată dânsul accentuează că zona în cauză nu este doar locativă, dar şi industrială şi că existenţa încă a unei benzinării ar fi argumentată.
Interlocutorul a men-ționat că procedeul pe care îl derulează în acest scop, începând cu selectarea terenului, formarea bunului imobil, vânzarea la licitaţie, etc., este unul legal şi că au întreprins deja toţi paşii necesari, inclusiv obţinerea avizelor din partea structurilor de rigoare: Direcţia Situaţii Excepţionale, Centrul Sănătate Publică, Inspectoratul Ecologic. Totuşi, la Centrul Sănătate Publică, medicul igienist Veaceslav Baxan spune că nu a văzut vreo solicitare în acest sens, deşi trebuia să fie depuse actele încă la momentul selectării terenului: „Documentele necesare oricum vor fi prezentate instituţiei pe care o reprezint, mai devreme sau mai târziu. Vom merge la faţa locului şi vom analiza dacă sunt respectate normele, distanţa de la zona rezidenţială”.
Ar mai fi un aspect de evidențiat. Nu demult, Ungheniul a devenit unicul oraş din Moldova care se laudă că are un Plan Urbanistic General (PUG), întocmit din fonduri europene. Totuşi, ce presupune acest document, ce construcţie trebuie să fie pe locul cu pricina: benzinărie, bloc locativ sau poate vreun centru social, cafenea pentru copii? Arhitectul oraşului, Vlad Savin, a concluzionat că PUG-ul nu prevede descriere detaliată: „În acest sens trebuia elaborat un plan urbanistic detaliat, de care însă nu dispunem”. Atunci ce se întâmplă: fiecare face ce vrea și unde vrea? Pe de altă parte, Vladimir Bantiuc a comunicat că există o schemă de amplasare, întocmită cu 15 ani în urmă, care spune că la intersecţia străzilor Oleg Ungureanu şi Ion Creangă anume trebuie să fie construită o staţie de alimentare cu combustibil. Unii locatari spun că mai bine specialiștii căutau prin arhive, poate cândva, cu vreo cincizeci de ani în urmă, aici se planifica să fie construit un aeroport local, pentru că Ungheniul, dacă se vrea oraș european, de ce să nu aibă și comunicație aeriană.
Arhitectul-șef Vlad Savin a accentuat că terenul în cauză este unul cu dificultăţi, cu dotări inginereşti subterane. Din spusele lui, antreprenorul care va cumpăra acest teren va trebui să le strămute pe cheltuiala proprie.