Nimeni nu va nega că municipiul Ungheni devine tot mai frumos, chiar dacă nu în fiecare zi, oricum se schimbă. Desigur, noi vrem mai repede, imediat și peste tot, dar nu ne reușește. În acest sens, cititorii ziarului „Unghiul” ne indică adrese noi unde trebuie să se facă măcar ceva, să nu se aștepte vremuri mai bune. Iată una din ele – fâșia murdară de 115 pași între piața agroalimentară și grădiniță.
Aceste desișuri de brusturi, spini, grămezile de moloz, gunoi, plăci vechi de beton sunt bine cunoscute de mulți cetățeni și ei sunt obișnuiți cu ele, deoarece de ani de zile se duc la piață pe „ușa din spate”. Ne-a atras atenția asupra „aleii”, care duce de la blocul cu 9 etaje de pe strada Ciprian Porumbescu până la strada Decebal, un oaspete care a sosit pe un timp scurt în orașul copilăriei și a venit la redacție pentru a felicita ziarul cu ocazia zile de naștere și a face acest cadou „generos” pe care am decis să-l împărtășim. Ce-i drept, încă nu știm cu cine. Nu este exclus faptul că această „alee” are un stăpân, poate chiar mai mulți, deoarece acolo se înaltă garaje cu 2 etaje nefinisate.
Potrivit viceprimarului municipiului Ungheni, Lilia Bernic, mâine ea (adică, la 20 iulie curent) se va duce la fața locului, va vedea și unde e posibil se va cosi. Ea va clarifica dacă acest teritoriu este privat, căci atunci va trebui să-i avertizeze pe proprietari să facă ordine.
Primarul municipiului, Alexandru Ambros, a menționat că de ordinea pe teritoriul respectiv e responsabilă Coopcomerț (piața), dar ce-i drept, se curăță doar când li se face observație.
Potrivit administratorului pieței centrale, Dumitru Malanciuc, unde sunt construite garajele, teritoriul ar fi privat, iar restul aparține primăriei. Apoi a spus că au indicația să instaleze porți din toate părțile la intrările pe piață și să le închidă între orele 21.00 și 07.00, ca oamenii să nu meargă pe teritoriul pieței pentru a evita furturile, deoarece s-a spart recent o gheretă și s-a furat ceai și cafea de 2500 de lei. Cu alte cuvinte, poliția pune unele condiții, iar oamenii – altele.
Se pare că buruianul azi se cosește printre mese, iar teritoriul despre care vorbesc eu, nu este al lor. Dar, cică, se va restabili ordinea și acolo. Iar deșeurile de construcție din hala de carne vor prinde bine la repararea unor sectoare de drum.
Poate tot gunoiul care nu este evacuat ne-ar fi de folos la construirea viitorului luminos?