Cu experiențe atât pozitive, cât și mai puțin plăcute, pășim împreună pragul către 2024. În anul trecut am fost martorii unor evenimente care au conturat destinele fiecăruia dintre noi și au contribuit la parcursul Republicii Moldova.
Și la acest început de an unghenenii ne împărtășesc reușitele, planurile lor ambițioase, visele înfăptuite, scopurile atinse, dar și momentele de dezamăgire, toate contribuind la dezvoltarea vieților lor și la bogăția comunității noastre. Indiferent de drumul ales, unghenenii ne-au arătat că fiecare trăire, fiecare vis și fiecare amărăciune aduc învățăminte prețioase.
Rodica Toma, directoarea Casei Limbii Române „Mihai Eminescu” din Ungheni, coordonatoarea cenaclului literar-artistic ”Suflet de poet”, producător de pomușoare:
Anul 2023 a fost pentru mine unul foarte productiv, plin de evenimente frumoase ce țin de poziția mea, de meserie și de împlinirile sufletești. În primul rând sunt mândră că în sfârșit am realizat unul dintre multiplele vise ale mele, am descoperit atâta lume frumoasă, cu suflet bogat în emoții și sublim, suflete scăldate în versuri și rime. Acest fapt a dus la crearea în cadrul Casei Limbii Române „Mihai Eminescu” din municipiu a Cenaclului literar-artistic „Suflet de poet”. Colaborarea cu minunații poeți a contribuit la desfășurarea mai frumoasă a evenimentelor în cadrul centrului. Pas cu pas această colaborare a dus la crearea primului volum de Antologie, în care s-au imprimat sufletele celor 14 poeți autohtoni și minunatele lor creații. Ne-am dorit ca prin această Antologie să aducem un omagiu orașului nostru frumos, un cânt de slavă poetică în cadrul sărbătorilor municipiului Ungheni. Astfel această Antologie a fost denumită „Ungheni-Leagănul fericirii”. E de menționat că Primăria municipiului Ungheni a finanțat această minunată operă. A culminat cu lansarea acestei antologii, un eveniment de amploare cu oaspeți de la Iași, Roman, Chișinău, poeți și interpreți, au răsunat poezii și cântece dedicate orașului Ungheni.
Am reușit să creăm poduri de poezie dintre poeții din Ungheni și din România. Cu mare drag mergem la Casa Cărții din Iași, unde gazde primitoare sunt Societatea Scriitorilor Fără Frontiere și Cenaclul internațional „Dor de infinit”. Suntem onorați de prezența colegilor din România la evenimentele desfășurate la Casa Limbii Române.
Am reușit să încurajăm colegii din Cenaclul „Suflet de poet” prin promovare și sprijin, în urma cărora au apărut cărțile personale de autor. Suntem coautori ai Antologiei „Stele căzătoare” și ai Revistei literare „Dor de infinit”.
Și nu în ultimul rând, una din marile realizări personale ale acestui an este editarea unui album cu versuri pentru copii cu denumirea „Pe un puf de păpădie”, dedicat celor patru nepoței.
Recent am primit o veste uimitoare. În urma unui interviu realizat de un elev din cl. IV-a C din IP „Spiridon Vangheli”, care a participat la un concurs național în proiectul „Eu, tu, noi vorbim limba română”, a obținut Marele premiu. Proiectul a avut ca scop un dialog cu un promotor al limbii române. În cazul dat a fost interviu cu directoarea Casei Limbii Române „M. Eminescu” – Rodica Toma.
În afară de munca depusă în calitate de director al Casei Limbii Române am și alte pasiuni și îndeletniciri. Împreună cu familia deținem 14 hectare de teren pe care sunt plantați copaci de Cătină albă, arbuști de Afin siberian și american și arbuști de Aronia. Sunt producătoare de suc de Cătină și aronia, a gemurilor din bobițele crescute cu multă dragoste și pasiune. Am decis să desfășurăm această activitate pentru a aduce consumatorilor din țară cele mai bune, mai gustoase, ecologice produse care contribuie la starea de bine și sănătate a fiecărui locuitor din R. Moldova și nu numai. Acest an ne-a bucurat cu primele roade de Cătină din care producem sucul minunat îmbinat cu miere de albine pe placul fiecăruia. Ne bucură faptul să auzim despre rezultatele uimitoare în urma consumului sucului de Aronia. Participăm la diferite târguri naționale, târguri de caritate, astfel facem cunoscut produsul nostru pe piața autohtonă și oferim cele mai naturale produse din Cătină și Aronia.
Pentru anul 2024 sunt nu mai puține planuri. În primul rând lucrăm asupra volumului II al Antologiei, pe care dorim să îl scoatem de sub tipar în preajma sărbătorilor pascale. Numărul doritorilor de a lăsa o părticică din sufletele lor crește, acest fapt ne bucură mult.
Cele două concursuri de muzică pentru copii și tineri „Cheița fermecată” și „Peștișorul de aur” vor sărbători 20 de ani de când descoperă și promovează tinerele talente în domeniul muzicii.
Și cine știe ce ne mai pregătește Dumnezeu, le vom face pe toate cu ajutorul Lui.
Casa Limbii Române „Mihai Eminescu” are mereu ușile deschise pentru toți iubitorii de grai matern, de poezie, de tradiții și valorile neamului, de muzică frumoasă, de sublim. Vă doresc ca anul 2024 să fie unul liniștit, să fie pace și înțelegere între popoare. Să vi se împlinească cele mai frumoase vise și aspirații. Să vă ajute bunul Dumnezeu în toate, să vă aducă în case și suflete emoții de bucurie infinită și lacrimi de fericire. Noul an se aşterne înaintea noastră ca o carte cu 365 de pagini albe. Vă doresc să le scrieţi numai cu lucruri bune, bucurii și împliniri pentru ca la sfârşitul cărții să citiți un final fericit! La Mulți Ani, dragi prieteni!