Cu experiențe atât pozitive, cât și mai puțin plăcute, pășim împreună pragul către 2024. În anul trecut am fost martorii unor evenimente care au conturat destinele fiecăruia dintre noi și au contribuit la parcursul Republicii Moldova.
Și la acest început de an unghenenii ne împărtășesc reușitele, planurile lor ambițioase, visele înfăptuite, scopurile atinse, dar și momentele de dezamăgire, toate contribuind la dezvoltarea vieților lor și la bogăția comunității noastre. Indiferent de drumul ales, unghenenii ne-au arătat că fiecare trăire, fiecare vis și fiecare amărăciune aduc învățăminte prețioase.
Corneliu Prepeliță, profesor de istorie, președintele AO „Nicolae Iorga”, specialist la Direcția Educație:
Anul 2023 din punct de vedere profesional îl pot considera a fi unul de succes. În primul rând pot să menționez că am scos de sub tipar lucrarea „Deportările – calvarul familiilor basarabene”, care a devenit în anul 2023 una din cele zece cel mai citite cărți din Republica Moldova. Lucrarea dată a fost prezentată mai întâi de toate la Biblioteca Publică „D. Cantemir”, pentru locuitorii din Ungheni; apoi la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală, mai târziu în orașele: Milano și Reggio Emilia (Italia). O altă realizare este expoziția „Deportările – calvarul familiilor unghenene”, care conține 10 dosare ale unor familii de deportați din raionul Ungheni. Expoziția a fost vernisată la Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni, ulterior ea va fi transmisă prin majoritatea instituțiilor de învățământ din raion. O altă realizare atât a mea, cât și a colegilor din Asociația Istoricilor este scoaterea de sub tipar în anul 2023 a două numere a revistei „Patrimoniul istoric”, un număr dintre care a fost dedicat istoriei și culturii locale a raionului Cantemir. Pot menționa că am încheiat anul cu succes prin faptul că în ajunul zilei naționale a României la Piatra Neamț am încheiat un Acord de Parteneriat între Asociația Istoricilor Nicolae Iorga din Ungheni și Asociația Profesorilor de Istorie din Neamț (APIN), în urma căruia urmează să realizăm o serie de activități comune între Asociațiile noastre.
În anul care vine, aș dori să urez tuturor sănătate pentru că este cel mai de preț lucru. De asemenea, în anul 2024 aș dori să scot de sub tipar volumul II al cărții „Deportările – calvarul familiilor basarabene”. Împreună cu colegii din Asociația Istoricilor am dori să realizăm cât mai multe activități comune cu colegii din Piatra Neamț. Ne propunem ca pentru elevii premianți ai Olimpiadei raionale la Istorie să realizăm o excursie la monumentele istorice din România.
În final, vin cu un mesaj către toți cititorii ziarului Unghiul de a citi cât mai mult în această eră a tehnologiilor informaționale, nu numai presa periodică, dar și cărți artistice, științifice, istorice. Cărțile ne dau profunzimea de care sufletele noastre au nevoie, cititul ne sensibilizează, ne fac să râdem sau să plângem.