O zicală populară spune: ”Curat nu este acolo unde se face ordine, dar unde curățenia este păstrată”. Dacă ar fi să parafrazăm acest proverb, lucrurile ar sta în felul următor: curat este acolo unde se face și se păstrează curățenia. Aceste deducții le-am desprins din afirmațiile locatarilor unui bloc de locuit de pe strada Națională din orașul Ungheni. De mai mulți ani, spun aceștia, un agent economic ar crea incomodități în această regiune a orașului.
„Blocul nostru se află în apropierea întreprinderii respective. Deși se spune că trebuie să te împaci bine cu vecinul, la noi acest lucru nu se întâmplă. Am avut probleme cu el în trecut ce țin de terenul din fața blocului pe care urma să-l ocupe. Am avut conflicte, am apelat la diferite instanțe, dar până la urma situația s-a aplanat”, povestește Natalia, una din locatare.
”De mai mult timp noi, cei care locuim aici, privim la mormane de gunoi. N-am avea nimic împotrivă, numai dacă acestea nu s-ar afla sub geamurile noastre. Dacă acum, iarna, gunoiștea n-ar prezenta mare pericol, apoi vara credem că ar fi un focar de infecție. Pe de altă parte, nu este plăcut nici pentru aspectul orașului”, concluzionează Elena, o altă locatară. „Am discutat cu proprietarul despre aceasta, ba chiar l-am rugat să ducă aceste deșeuri, dar nimic nu s-a rezolvat”, spune Victor.
Apare fireasca întrebare, de ce acum, când în oraș există serviciu de salubrizare, agentul economic respectiv nu apelează pentru a evacua deșeurile date. Răspuns am încercat să-l aflăm de la viceprimarul Lilia Bernic, responsabilă de aceste probleme. „Cunosc situația dată. Acolo sunt depozitate crengi, frunze, materiale de construcție și alte deșeuri. Am discutat cu agentul economic în cauză și i-am spus să contracteze serviciul de salubrizare al orașului. Întrucât este depozitată o cantitate enormă de deșeuri, i-am propus să comande o remorcă cu o capacitate de 7 tone pentru a evacua tot ce este acolo. Un lucru bun s-a făcut încă în toamnă, s-au cosit buruienile și s-au strâns frunzele de pe terenul public. Angajații de la serviciul comunal le-au ridicat, însă frunzele, crengile au fost scoase la stradă, lângă bordură. Chiar dacă este teren proprietate privată nu e o scuză pentru el, că este intrarea în oraș și strică aspectul urbei”, a explicat Lilia Bernic.
Din spusele angajaților de la SRL ”AVE Ungheni” acest agent economic ar avea restanțe către întreprinderea dată, dar a promis că vine să semneze contract și să achite, numai să-i ducă un container.
”Agentul economic a încheiat contract în 2016, dar de mult trebuia să vină să-l prelungească. Cred că toate deșeurile le depozitează în acea grămadă. Probabil, ar trebui să ia atitudine și alte organe competente. Noi putem să-i punem la dispoziție un container mare în care ar încăpea tot gunoiul, dar numai cu condiția că achită 630 de lei pentru asemenea serviciu. Dacă nu prelungește contractul, noi nici nu putem să discutăm despre ceva concret. Această situație ar dura deja de vreo trei ani de zile”, concretizează Ina Podgornîi, specialistă la întreprinderea municipală de salubritate din Ungheni.