Boris Uscatu, un agent economic, originar din satul Bușila, stabilit cu familia de mai mult timp în diasporă are un parteneriat strâns de ani buni cu Biblioteca Publică din satul natal. Chiar dacă este departe de satul în care s-a născut, el trăiește cu grijile localității de unde a plecat.
A donat în repetate rânduri cărți pentru bibliotecă și a contribuit la redresarea infrastructurii instituției. Ultima binefacere a făcut-o în cadrul Campaniei Naționale „Biblioteca de sub brad”, lansată la inițiativa Guvernului Republicii Moldova, cu scopul de a încuraja lectura în rândul tinerilor și copiilor. „Aceasta nu este prima donație. De când activez în bibliotecă, am primit al treilea lot de carte, donație din partea lui Boris Uscatu. Primul a fost în valoare de circa 12000 de lei, cel de-al doilea – 13400 de lei, iar ultimul este de 10000 de lei, valoarea la 72 de cărți primite recent. În total biblioteca și-a îmbogățit colecția de cărți cu 210 exemplare pe parcursul colaborării noastre. Pe lângă cărți am mai beneficiat și de un raft pentru cărți, a fost schimbat o ușă și un geam la bibliotecă cu ajutorul lui. De asemenea, biblioteca a fost abonată la un ziar național din Republica Moldova”, ne-a relatat Valentina Dârzu, bibliotecară din satul Bușila.
Potrivit bibliotecarei, acest domn urmărește în permanență pagina instituției, prin intermediul căreia face cunoștință cu activitățile și necesitățile bibliotecii, este receptiv și săritor la nevoie. „L-au atins la inimă niște filmulețe dedicate satului. Cum ar fi „Legenda satului Bușila”, „Dinastii de succes”, „Învățăm ca să prosperăm” și alte istorii ce țin de localitatea noastră.
Dânsul a promis că mereu va susține biblioteca pentru ca să se dezvolte și să fie atractivă pentru vizitatori. Acest suport de literatură va fi un beneficiu pentru bibliotecă, căci cărțile donate au fost alese la dorința copiilor, fapt pentru care aceștia s-au arătat destul de bucuroși”, a mai menționat bibliotecara.
N-am ezitat să aflăm ce l-a determinat pe acest domn cu inimă mare să facă asemenea gesturi frumoase. „Am copilărit în acest sat și simt o legătură emoțională cu aceste locuri. M-am gândit mult cum anume aș putea ajuta, dar decizia am luat-o foarte repede, în momentul în care am descoperit pagina de facebook a bibliotecii și am văzut cu câtă dăruire doamna Valentina atrage copiii la bibliotecă și împarte lumina cunoașterii prin carte. Dorința de a dona apare atunci când vezi că există tendința de a face lucruri bune, dar nu sunt fonduri și atunci donația vine spre a sprijini o inițiativă în desfășurare”, a menționat Boris Uscatu, agent economic.
De menționat că atitudinea lui Boris Uscatu față de consătenii lui și, în special, față de tânăra generație a fost apreciată și de unii unii locuitori ai satului, care au venit cu comentarii pe rețelele de socializare de genul: „Mulțumim donatorului, căci mai rar întâlnești așa oameni, exemplu pentru societate, care investesc în educația tinerilor din mediul rural. Ar fi un exemplu demn de urmat și de alți agenți economici din Republica Moldova”, a scris Natalia, locuitoare a satului Bușila.