Ziua de naștere a poetului nepereche al neamului românesc, Mihai Eminescu, se înscrie frumos în șirul sărbătorilor de iarnă. Pe data de 15 ianuarie s-au împlinit 173 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei noastre, ocazie cu care la Casa Limbii Române și-au dat întâlnire cei îndrăgostiți de opera-i inegalabilă.
În debutul evenimentului, directoarea Casei Limbii Române, Rodica Toma, a venit cu un mesaj despre cel care a fost Mihai Eminescu, specificând următoarele: ,,Fără Eminescu, națiunea noastră ar fi fost mai săracă. Născut în zodia lui Isus Hristos, a avut mult de pătimit. Numele lui a devenit istorie peste ani”.
,,Pe lângă plopii fără soț”; „Mai am un singur dor”; ,,Se scuturau toți trandafirii” au fost romanțele interpretate de ansamblul coral de preotese ,,Armonie” de la Palatul de Cultură Ungheni.
Surprinzătoare au fost și versurile din creația proprie cu care au venit unii participanți la eveniment. Adina Ioana Fulga, elevă la L.T. ,,Vasile Alecsandri” a recitat poezia ,,Pentru al nostru Eminescu”. La fel cu versuri din creație proprie au venit și elevele L.T. „Aleksandr Pușkin”, Laura Matei și Georgiana Mătasă, care au recitat poeziile: ,,Pentru Eminescu” și ,,Ecouri eminesciene”. Cu două creații proprii a venit și Natalia Mocanu pe care le-a intitulat: ,,Gânduri despre Eminescu” și poezia ,,Și dacă…”
Cu drag de poet a așternut pe hârtie poeziile: ,,Eminescu” și ,,La steaua care a răsărit”, Viorica Său. Talentul de a compune versuri l-a demonstrat Constantin Alcaz, care a scris poezia: ,,Odă lui Eminescu.”
Gânduri alese și profunde au fost desprinse din mesajul Tatianei Cimbriciuc, fostă profesoară la L.T. Mihai Eminescu din mun. Ungheni, care a ținut să menționeze: ,,Lumea lui Eminescu e miraculoasă și frumoasă. Eu îl caut mereu printre file și cuvinte. Titan, dar și muritor, creatorul cuvântului care, ca un bucium, răzbate în spațiu și timp”. Toate aceste sentimente dânsa le-a reflectat în cartea sa de versuri ,,Poezia vieții mele”, în care a înserat poeziile ,,Geniu prin veacuri” și ,,Colind”, pe care le-a recitat cu drag publicului.
Prezentă la eveniment ,Tatiana Lazăr, vicepreședinta Consiliului Raional Ungheni, a remarcat: ,,Despre Eminescu pot să ascult la infinit. Mă bucur de lumea frumoasă pe care am întâlnit-o aici. Vreau să specific că persoanele care scriu versuri au un suflet deosebit. Prin ele lumea e mai frumoasă, e mai bună.”
Cu o interpretare fenomenală la chitară a melodiilor: ,,S-a dus amorul” și ,,De-aș avea…” s-a prezentat Vitalina Rusu, elevă la L.T. Sculeni.
De drag de Eminescu a venit la sărbătoare directoarea centrului cultural multifuncțional ,,Regina Maria”, cantautoarea de muzică folk, Aliona Leșanu, care a remarcat: ,,Geniul e o enigmă. Îmi sunt dragi versurile lui, pentru că nu cunosc un alt om care să fi iubit atât de mult viața. Un cantautor nu poate fi desăvârșit dacă nu i-ar cânta versurile.”
Iurie Cujbă, muzeograf la Muzeul de Etnografie mun.Ungheni, a concluzionat: „Eminescu este un pilon al neamului și de aceea trebuie să vorbim despre el în fiecare zi: la școală, acasă, în stradă”.
Să traducem în fapt cele spuse de el, să-l promovăm peste tot.
Pentru deschidere, creativitate și implicare par-ticipanții la ,,Cafeneaua Dorului” au fost menționați cu diplome.