De ceva timp elevii și profesorii din unele săli de clasă de la Liceul Teoretic Sculeni spun că le este dat să îndure frig la lecții. Pentru a nu lipsi de la ore aceștia susțin că înfruntă cum pot situația existentă, iar unii părinți, ai căror copii au răcit din cauza condițiilor nefavorabile din școală, spun că și-ar ține copiii acasă.
Un elev zice că chiar dacă este răcit, vine la ore în speranța că situația se va aplana: „Nu știu care este cauza, dar caloriferele sunt aproape reci. Este imposibil să te concentrezi asupra celor studiate din cauza frigului. Nimeni nu ne explică, noi însă presupunem că ar fi o defecțiune în sistemul de încălzire sau poate nu au cărbuni îndeajuns”. Alt elev zice că și profesorii nu ar fi de acord să activeze în așa condiții: ”Într-o zi chiar profesorii au solicitat ca să nu stăm în frig, dar să mergem acasă, însă pentru a nu fi întrerupte orele propunerea nu a fost acceptată”.
Care este cauza situației existente? Am cerut să ne explice managerul instituției, Iulia Ciuvaga. ”Avem două posibilități de a încălzi instituția: un cazan ce funcționează pe bază de biomasă și altul pe cărbuni. Reieșind din considerentul că cel pe bază de biomasă este mai costisitor, am hotărât să încălzim instituția cu cărbuni. Toate clasele se încălzesc. Mai cald este la etajul trei și doi, dar mai rece – la primul etaj, unde învață copiii din clasele primare. Cele două cazane încălzesc două aripi ale clădirii cu trei etaje, s-ar putea ca în clasele din colț, unde apa se întoarce în sistem să fie mai frig, dar asta nu înseamnă că nu se încălzesc caloriferele. Se mai întâmplă că se îmbolnăvesc copiii, așa ca iarna, dar nu a venit vreun părinte să spună că în clasă e frig”, spune directoarea. Potrivit dânsei, cu câțiva ani în urmă instituția a încheiat un acord de parteneriat public-privat între școlile care au centrale termice pe bază de biomasă și unul din operatorii economici care să asigure cu peleți instituțiile respective. Din considerentul că agentul economic nu reușește să producă și să asigure centrala cu peleți s-a convenit ca în acest sezon de încălzire să se facă focul cu cărbuni.
Directoarea mai men-ționează: ”Pentru a vedea care este însă rentabilitatea centralei pe bază de biomasă am încălzit o lună de zile instituția cu peleți. Calculând care este diferența dintre încălzirea cu cărbuni și biomasă, am constatat că cea pe bază ecologică e mai costisitoare, iar agentul economic respectiv poartă responsabilitatea doar de procedura din interiorul centralei termice, nu și de funcționarea sistemului de încălzire”.
”În raion șapte instituții de învățământ se încălzesc pe bază de biomasă, în afară de Liceul Teoretic Sculeni și Gimnaziul ”Andrei Chivriga” din Valea Mare care au sistem dublu de încălzire. Aceste instituții se încălzesc pe bază de peleți și brichete, numai instituția de la Boghenii Noi e pe bază de paie. Care sistem de încălzire este mai rentabil? Părerile sunt împărțite, este diferit de la caz la caz. Fiecare instituție își analizează resursele proprii și ia decizia potrivită”, menționează șeful interimar al Direcției Educație Ungheni, Olga Popa.
Totuși, care e ieșirea din situație? ”Indiferent cu ce centrală se asigură căldura în liceu problemă constă în sistemul de încălzire. Pentru a o soluționa am termoizolat clasele de la colțuri, care mai puțin se încălzesc, dar totuși când temperaturile de afară sunt joase aici se simte mai frig. Ca să menținem un regim termic normal în aceste săli de clasă ne străduim să verificăm temperatura și să coordonăm acest lucru cu fochiștii. Pentru a depăși situația existentă ne gândim ca pe viitor să rezolvăm în totalitate problema privind acest sistem de încălzire”, concluzionează managerul instituției.
”Dacă există așa o problemă liceul este în măsură să o soluționeze, deoarece bugetul instituției nu este unul auster, căci după numărul de elevi de acolo dispune de surse financiare suficiente de a rezolva problemele de acest gen”, afirmă Olga Popa.