Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a încadrat în termenul de numire a noului judecător constituțional, fiind a treiasăptămână de când nu se convoacă în ședință.După ce ședința din 2 februarie a fost contramandată, altele nu au fost anunțate. CSM se convoacă în ședințe ordinare în zilele de marți. Contactată de IPN, Valeria Plămădeală, purtător de cuvânt al Consiliului, a declarat că CSM nu s-a putut întruni în ședință în lipsă de cvorum, pe motiv că unii membrii au contractat noul coronavirus. Nici ședința din 16 februarie nu avea loc, mai mulți membri ai Consiliului se află în concediu medical.
CSM trebuie să examineze sesizarea președintelui Curții Constituționale, din 1 februarie, prin care s-a solicitat desemnarea unui judecător constituțional, ca urmare a decesului lui Eduard Ababei. Autoritatea competentă trebuie să numească judecătorul în termen de 15 zile de la data sesizării președintelui Curții Constituționale.
Legat de sesizare, Valeria Plămădeală a menționat că este un subiect de maximă importanță și urmează a fi examinat în plenul CSM, fiind asigurată transparență. Dar în actualele condiții, membrii CSM nu se pot convoca. Nu este exclus că ar putea fi convocată o ședință extraordinară a CSM pentru a examina acest subiect.
Curtea Constituțională are șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistratului. Eduard Ababei a fost numit judecător al Curții Constituționale de către CSM, în iulie 2019.