Drumurile din raionul Ungheni, ca şi cele din republică, arată ca un cimitir, împânzit de cruci, în memoria celor care şi-au găsit aici sfârşitul. E un fapt constatat de mai mulţi ani, iar această practică nu a fost schimbată.
Dacă vedem o cruce, răstignire, e lesne de înţeles că în acel loc s-a întâmplat o tragedie, cu pierderi de vieţi omeneşti. Părerile erau împărţite în privinţa corectitudinii instalării crucii pe marginea carosabilului, în timp ce corpul neînsufleţit, bunăoară, este îngropat în cimitir. Unii spun că pe acel loc, dacă a fost înălţată o răstignire sau chiar instalată vreo cruce, în memoria cuiva decedat în accident, e un semn de avertizare pentru ceilalţi şoferi, pietoni. Alţii consideră că toate crucile trebuie să se afle în cimitir şi nu pe marginea drumului.
Viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Sergiu Bucătaru a declarat pentru UNGHIUL că a fost emis un ordin cu privire la demontarea însemnelor funerare de pe traseele naţionale ale ţării, prin care s-a dat un termen de două luni. Aceasta ar însemna că până la sfârşitul luisssss octombrie persoanele care au instalat crucile vor trebui să le demonteze benevol. În caz contrar, semnele funerare vor fi scoase de angajaţii întreprinderilor de profil.
Potrivit lui Bucătaru, unul din factorii principali care au stat la baza acestei decizii a fost că semnele funerare ar pune în pericol traficul rutier: „Adesea sunt amplasate în zona de protecţie sau de siguranţă a drumului şi creează obstacole, pericol pentru participanţii în trafic”. S-a propus ca acele cruci demontate ar putea fi ulterior utilizate pentru înmormântarea persoanelor nevoiaşe.
Proiectul de ordin a fost supus dezbaterii publice, iar Bucătaru zice că reacţiile survenite au fost pentru susţinerea lui.Iniţiativa a fost coordonată şi cu Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, care a făcut parte din grupul de lucru.
„Unghiul” a solicitat opinia preotului Anatol Sârghi, parohul bisericii „Sf. Dumitru” din Costuleni, din cadrul Mitropoliei Basarabiei. Dânsul şi-a expus părerea personală: „Am putea pune pe un cântar avantajele şi dezavantajele instalării semnelor funerare pe marginea carosabilului. Pe de o parte, ar fi corect ca acestea să fie scoase, deoarece ar încurca traficului rutier. Pe de alta, conducătorii auto, văzându-le, ar putea să ia piciorul de pe pedala de acceleraţie, preîntâmpinând o tragedie. Totodată şi pentru rudele care au pierdut persoane dragi în diferite accidente rutiere faptul că instalează o cruce, o răstignire de care are grijă să o amenajeze frumos, reprezintă o alinare a durerii”. În opinia dânsului, crucile nu prezintă un pericol.