Procuratura Generală se putea autosesiza din start pe marginea imaginelor video publicate de către deputatul Iurie Reniță în care Igor Dodon participă la o întrevedere cu Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, afirmă fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, Cristina Țarină. Ea susține că legitimitatea înregistrărilor nu poate fi pusă la îndoială din moment ce Vladimir Plahotniuc știa că se filmează, iar Igor Dodonu nu a infirmat acele discuții, notează IPN.
Cristina Țărnă afirmă că inițial Igor Dodon urma să fie audiat în calitate de bănuit
„Mi-e frică de reacția procuraturii la ultimele imagini care au fost publicate. S-a spus că nu are nicio plângere și nu se poate autosesiza. Acest lucru nu este adevărat. Procuratura se poate autosesiza printr-un raport al organului de urmărire penală care a citit presa, a deschis, a văzut și vrea să verifice. Se poate autosesiza, s-a întâmplat și anterior. Chiar Procuratura Generală ne-a informat despre diverse dosare care au fost pornite începând de la informațiile care au fost publicate în presă. Este un fals să spui că procuratura nu se poate autosesiza în baza informației care se face publică”, a declarat Cristina Țărnă în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV.
Fosta vicedirectoare a CNA se întreabă dacă Procuratura Generală va investiga pe „bune” acele înregistrări în care apare președintele Igor Dodon.
Referitor la imaginele în care Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov discută, fost angajată a CNA menționează că cele două părți au confirmat indirect veridicitatea și autenticitatea lor.
„Nu poți să te prefaci că plouă, că nu-mi place calitatea probelor, că sunt autorizate de către instanță sau nu. Atâta timp cât una dintre părți a consimțit această filmare, iar cealaltă parte nu neagă existența lor pentru că Igor Dodon nu infirmă faptul că a avut această discuție, el nu neagă că nu a spus ceea ce apare în video, el încercă să le dea un alt înțeles, pentru mine acest fapt oferă legitimitate acestor înregistrări. Persoana care se află sub suspiciune în cadrul acestor filmări nu neagă autenticitatea acestor filmări. El este de acord că ele s-au făcut. Prin urmare, nici nu mai poate fi pusă problemă dacă este valabilă această probă sau nu. Unul care a înregistrat era conștient că s-a filmat singur pe el, nu poate pune problema că i-a fost încălcat dreptul la viața privată. Al doilea, de principiu, nu neagă că ceea ce apare este adevărat”, a adăugat Cristina Țarină.
Potrivit ei, Procuratura Generală deține toate pârghiile pentru a se autosesiza și investiga cazul.
Procuratura Generală a emis un comunicat de presă la sfârșitul lunii mai în care anunța că înregistrările video, prezentate de către deputații Iurie Reniță și Lilian Carp, vor fi examinate în cadrul unui proces penal inițiat anterior. Anterior, însă, Procuratura anunța că nu se poate autosesiza în lipsa unei solicitări oficiale.