Fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, consideră că arestarea fostului șef al Procuraturii Anticorupție (PA) Viorel Morari și ceea ce i se întâmplă acestuia înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA. Potrivit ei, toți cei care sunt implicați în examinarea dosarului pe numele lui, pornind de la cei care au făcut controlul în Procuratură, sunt investigați în diverse dosare. Or, prin acest lucru a fost discreditat întregul proces, transmite IPN.
„Se spune că judecătorul care a examinat cazul lui era vizat în lista judecătorilor pe care a fost pornit dosarul cu interceptarea ilegală a jurnaliștilor, inițiat de Procuratura Anticorupție. (…) Și atunci, noi avem procurori care verifică, vizați în dosarele Procuraturii Anticorupție, procurorul de caz, vizat în dosarul PA, judecătorul care dispune arestul, vizat într-o asemenea investigație. De aceasta spun că seamănă cu răzbunarea scheletelor din sertarele PA”, a afirmat Cristina Țărnă.
Expertul Ștefan Gligor este de părere că activitatea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS trebuia investigată în mod obligatoriu, însă întrebarea constă în faptul cum a fost făcut acest lucru. „Trebuia să o facă în mod credibil, cu oameni în care poți avea încredere. Și aceasta este cea mai mare obiecție față de Procuratura Generală și față de șeful ei, Alexandr Stoianoglo. În momentul în care pui procuror de caz un procuror care a fost urmărit penal de Morari, discreditezi întregul exercițiu. Nu mai are rost, acesta este un conflict etic profesional. Procurorul respectiv trebuia să se autorecuze, la fel ca și judecătorul”, a spus expertul.
Potrivit lui Gligor, pe acest caz Procuratura trebuia să delege un procuror față de care n-ar fi existat astfel de pretenții. „Pentru cetățenii noștri dispare sistemul de coordonate – unde este bine, unde este rău. Dacă tu investighezi procurori față de care există bănuiala că ei sunt corupți și că au terorizat țara asta și că și-au bătut joc de țara aceasta, de mulți oameni, și au executat dosare politice, dar tu o faci cu alți procurori corupți sau care sunt vizați în dosare de corupție, sau sunt vizați în dosare de abuz de serviciu, sau alte infracțiuni, atunci tu discreditezi întregul exercițiu și lucrurile își pierd sensul”, susține Gligor.
Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, reținut la sfârșitul săptămânii trecute, a fost pus sub învinuire pentru abuz în serviciu și fals în acte publice, după care a fost audiat în această calitate. Actualmente este cercetat în stare de arest.