În ediția de astăzi discutăm cu Cristina Lupu. Aceasta este originară din raionul Ungheni. Are 30 de ani. Studiile universitare le face la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Litere, specialitatea jurnalism. A activat trei ani în domeniu, iar în timpul concediului de maternitate a inițiat o afacere cu jucării. Materialele pe care le folosește sunt naturale cu umplutură hipoalergică, la fel mai creează și hăinuțe din materiale naturale.
— Cum a apărut ideea de a crea jucării?
— Eu am făcut un studiu de piață, din ceea ce am analizat, am văzut că jucăriile complet inofensive pentru copii lipsesc de pe piață, de aici a și apărut ideea de a crea jucării naturale. În urma studiului am aflat că o afacere cu jucării este un domeniu relativ nou, întrucât în Moldova avem doar o fabrică de jucării, în rest sunt persoane care confecționează acasă, la comandă, dar iarăși, activitatea multor dintre ei este mai mult un hobby. Deci, am identificat care este ideea și am început să caut finanțare.
— În ce mod ați obținut primele finanțări?
— În 2018 eu am aplicat la primul program – „Femei în afaceri”. Acest program a fost startul meu, chiar dacă prima dată am suferit eșec. Am aplicat și nu am fost printre câștigători. Însă acest lucru nu m-a descurajat, am analizat și am identificat ce ar trebui să modific și am mai depus o dată cererea de finanțare. Rezultatul pozitiv a venit la finele anului 2019, am fost sunată de către organizatori și mi s-a spus că sunt câștigătoarea proiectului. Prin intermediul unor granturi europene care mi-au fost acordate am achiziționat o parte din echipamentul necesar pentru dezvoltarea afacerii. În 2020 am obținut finanțare în cadrul unui alt program- „START pentru Tineri”. În urma acestui eveniment am reușit să îmi achiziționez o altă parte din echipament. În 2020 am reușit să implementez două proiecte, și în plină pandemie am dat start afacerii, am început să realizez primele schițe și deja începusem să cos pentru a stabili un proces de lucru. Iar cel mai recent proiect pe care l-am câștigat este parte a programului Eu4Moldova: Regiuni Cheie.
— Intenționați să extindeți afacerea sau veți rămâne la nivelul actual?
— Păi, noi suntem mereu în dezvoltarea, dacă pot să zic așa, iar eu investesc în afacere, în utilaje, în textile. Evident că noi vrem să creștem. Pentru asta muncim – ca să deschidem o fabrică de jucării, care e un scop. În acest sens, încă de la început am mers pe ideea că noi creăm mai mult decât jucării, noi creăm adevărați prieteni pentru copii , împreună cu care picii trăiesc experiențe frumoase. Jucării care pot fi oferite din generație în generație, cu o valoare sentimentală profundă.
— Jucăriile pe care le creați sunt exportate și peste hotarele țării sau rămân doar pe piața din Republica Moldova?
— Deocamdată noi nu facem export, noi încă suntem începători fiindcă ne-am început activitatea în 2020. Primele lucrări au fost fabricate în pandemie. La moment avem aproape un an de când am început să coasem și să producem jucării. Prin urmare nu suntem încă la așa nivel care să ne permită să facem export. Însă avem jucării care au ajuns deja în Europa și Rusia. Majoritatea oamenilor le procură aici și ulterior le expediază oamenilor dragi. Totuși, avem și cumpărători de peste hotare însă noi nu ne ocupăm de exportul direct, jucăriile sunt vândute rudelor și prietenilor acelor persoane.
— Cine vă ajută la gestionarea afacerii?
— Afacerea este gestionată de mine, evident că eu am avut norocul să mă aflu în mediul antreprenorilor pentru că soțul meu tot activează în acest domeniu. Deci, am cu cine discuta și cu cine mă consulta fiind pe aceeași lungime de undă.
— Doriți să reveniți în jurnalism cu timpul sau antreprenoriatul este domeniul în care vă vedeți în următorii ani?
— Niciodată să nu spui niciodată. De ce nu? În momentul în care eram în concediu de maternitate eu am simțit nevoia să fac ceva mai mult, să mă manifest în domeniul antreprenoriatului, însă eu nu zic că voi face asta toată viața. Dar dacă o să am ocazia sau buna ofertă de a reveni în jurnalism o voi face cu cel mai mare drag.
— Ce sfaturi/recomandări aveți pentru tinerii care sunt la început de cale?
— Să aibă visuri și scopuri și cu siguranță vor reuși să ajungă acolo unde își doresc. Cel mai important să creadă, să fie perseverenți și după aceea să acționeze.