Cristina Lopatețchi învață la L.T „Vasile .Alecsandri” din municipiul Ungheni. E o fire energică, activă, mereu în căutarea de noi experiențe care o scot din zona de confort. Îi plac mult dezbaterile, călătoriile, teatrul și lectura. E unica elevă din raionul Ungheni care e Tânăr Ambasador European.
— Ce înseamnă să fii Tânăr Ambasador European?
— Cu aproximativ o lună în urmă am devenit membru în marea familie a Tinerilor Ambasadori Europeni care cuprinde 748 de membri din Țările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Moldova, Georgia, Ucraina) și UE.
În calitate de Tânăr Ambasador European am misiunea de a aduce acasă valorile europene, de a le prezenta tinerilor informații utile despre istoria și obiectivele principale ale UE și, cel mai important, de a le aduce la cunoștință oportunități și proiecte pentru și cu tineri din diferite țări ale spațiului european. De asemenea, este de datoria noastră să scriem și să implementăm noi proiecte, care aduc la dezvoltarea comunității. Acestea pot fi în diferite domenii: ecologie, economie, cultură, promovând valorile comune ale statelor membre ale Uniunii Europene.
— Dar pentru CV-ul Cristinei Lopatetchi?
— Cu siguranță va fi un punct forte al CV-ului meu atât pentru viitoarele studii universitare, dar și pentru un viitor job. E foarte îmbucurător faptul că deja angajatorii din țara noastră încep a pune tot mai mult accent pe experiența de voluntariat. Ei își pot da seama cât de organizat ești, având în vedere că, fiind voluntar, trebuie să îți repartizezi astfel timpul ca să reușești peste tot: cursuri, seminarii și rolul tău din comunitatea din care faci parte.
— Care a fost prima ta experiență în calitate de tânăr ambasador european și ce ai învățat tu din aceasta?
— Prima mea experiență în calitate de Ambasador European a avut loc recent, pe data de 23-27 septembrie, unde, alături de alți 12 ambasadori, am plecat în 5 școli din Sălcuța (Căușeni), municipiul Ungheni, orașul Vulcănești (Găgăuzia), Durlești (municipiul Chișinău) și Corlăteni (Râșcani) pentru a familiariza elevii cu conceptul de valori europene. Din punctul meu de vedere, a fost o provocare, mi-am dezvoltat noi competențe. Mi-am îmbunătățit capacitățile oratorice și de interacțiune cu publicul, am cunoscut oameni noi, care, la rândul lor, mi-au vorbit de propriile experiențe și mi-au dat sfaturi utile pentru viitor. Sinceră să fiu, a fost o plăcere să călătoresc prin țară, să admir cât de frumoase sunt plaiurile natale și cât de bravi și inteligenți sunt tinerii noștri.
— Ce trebuie să facă un tânăr pentru a deveni ambasador european?
— În sine, orice elev poate deveni Tânăr Ambasador European. Are nevoie doar de perseverență, dorință, un scop bine definit și motivație. Rețelele de socializare au un aport semnificativ când vine vorba de oportunități, întrucât aici am găsit formularul de aplicare pentru acest proiect (pe Facebook). Etapa 1 – formular ce conține întrebări despre UE și Parteneriatul Estic; o altă secțiune constă prezentarea ta și motivația de a participa în proiect. Etapa 2 – interviul cu reprezentanții Young European Ambassadors despre contribuția pe care poți să o aduci în cadrul proiectului, personalitate și experiențe anterioare. Nu e necesar să ai o experiență vastă în spate, e suficient să fii motivat și să convingi intervievatorii că vrei să faci o schimbare în comunitate, că esti deschis la noi prietenii și că nu ai frică de noi provocări.
— Cum văd tinerii posibilitatea țării noastre de a face parte din UE – o provocare, oportunitate sau dimpotrivă?
— Schimbul de experiență cu tineri din diferite regiuni m-a ajutat să descopăr noi păreri și aspirații în ceea ce privește integrarea europeană a Republicii Moldova, ce poate fi realizată prin intermediul tinerei generații. Am constatat că împreună putem să construim un viitor frumos acasă, dar până atunci, avem nevoie de oportunități de dezvoltare, schimburi de experiență, sprijin educațional și financiar, care poate fi oferit de UE. Ulterior, vom reveni acasă cu idei proaspete și inovative, implicându-ne în dezvoltarea țării. Consider că aceasta este o bună strategie, ce ar aduce Moldova la standardele europene.
— Te-ai gândit cumva să faci cariera în domeniul diplomației?
— Am o pasiune aparte pentru domeniul dimplomatic. În viziunea mea, aceasta este o misiune nobilă, ce pune accentul pe prezentarea intereselor naționale pe arena mondială. Încă nu am luat o decizie pentru o viitoare carieră, însă cu siguranță este una din opțiuni.