Creștinii ortodocși care respectă calendarul de rit vechi marchează astăzi Ajunul Bobotezei. În lăcașele sfinte se săvârșește Sfânta Liturghie, după care se face Agheasma Mare. Enoriași sunt așteptați la biserică pentru a lua apă sfințită, considerată vindecătoare de diferite boli, transmite IPN.
Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului de la Ioan, fiul lui Zaharia.
Dacă pe parcursul anului se face de câteva ori Agheasma Mică, numai două zile în an, în Ajun și de Boboteaza, se săvârșește slujba de binecuvântare a apelor, conform unor orânduieli speciale și se face Agheasma Mare, care se bea timp de o săptămână după Boboteaza.
Agheasma Mare este pentru sfințirea caselor, iluminarea cugetelor, tămăduirea de boli și spre sfințirea vieții tuturor. Tot astăzi în multe sate preoții merg cu Iordanul să binecuvânteze casele, gospodăriile oamenilor, să viziteze bolnavii care nu au putut merge la biserică să ia Agheasma Mare și pentru a le aduce vestea Bobotezei, a Arătării Domnului.
Pe 19 ianuarie este prăznuit Botezul Domnului Iisus Hristos, zi în care la fel creștinii merg la biserică după Agheasma Mare. Pe 20 ianuarie, creștinii ortodocși de rit vechi vor marca Sfântul Ion Botezătorul, care încheie șirul sărbătorilor de iarnă.