Vremea, mai mult ca oricând, favorizează creșterea ierbii, iar oamenii încep să se indigneze că primăriile nu dores să o cosească. În Ungheni, se plâng de obicei că nu se tunde iarba orășenii care locuiesc în case private și la periferie. Ei cred că, dacă plătesc doi lei, atunci străzile lor ar trebui să fie măturate, să fie plantate flori și, bineînțeles, să se cosească iarba vara.
Este bine pentru locuitorii clădirilor cu multe etaje, pe care, se pare, iarba înaltă nu-i deranjează deloc și acest lucru nu înseamnă că sunt gospodari răi. Sătenii, apropo, nu s-au plâns niciodată că iarba a crescut pe undeva, dar acum se întreabă unde sunt cei care trebuie să lucreze – este vorba despre beneficiarii de ajutor social – și de ce nu cosesc iarba. Reamintim că Legea nr. 133 din 13.06.2008 cu privire la ajutorul social, articolul 15/2, prevede ca pentru beneficiari prestarea activităților de interes comunitar, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă şi a normelor de securitate și sănătate în muncă.
Deci câți sunt în raion cei care ar trebui să lucreze în interesul comunității, deși, probabil, starea de urgență în țară, acum – în asistență medicală, i-a afectat și pe ei și acum stau acasă, ca mulți alții. Deși Dina Cebotari, specialist principal la Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei din raionul Ungheni, explică că beneficiarii de ajutor social nu ar fi trebuit să lucreze doar în timpul stării de urgență din țară, adică până la 15 mai, așa că acum ar trebui să aibă cine cosi iarba din sate, dar cu respectarea tuturor regulilor.
Conform statisticilor, în raion avem 3348 de beneficiari de ajutori social, dar doar 497 dintre aceștia ar trebui să lucreze în interesul comunitățilo, iar aceste lucrări merg în contul lunii mai. Dacă ne putem exprima astfel, atunci unele primării au fost „norocoase”, cred că au suficientă forță de muncă, de exemplu, în Ungheni – 69 de persoane, în Cioropcani – 33, în Sculeni 32, în Năpădeni – 27, în Condrătești – 21, iar în Pârlița – 18.
Vorbim cu secretarul consiliului local al comunei Cioropcani, Alexei Ghebos, care este responsabil de organizarea acestei categorii de lucrători. El a menționat că listele de persoane care prestează activități de interes comunitar nu le-au fost trimise din cauza pandemiei din februarie, atunci aveau 26. Numai unul dintre ei ar fi trebuit să muncească 32 de ore, restul – mai puțin. Se pare că cei care primesc un ajutor social mic nu sunt dispuși să meargă la muncă, mai ales că sunt obligați să plece la Ungheni o dată pe lună și să se înregistreze la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, astfel vor cheltui mai mulți bani cu drumul decât această indemnizație, deci este mai bine să meargă la muncă cu ziua la săteni.
Desigur, avem nevoie de brațe de muncă. Acum este necesar să se facă reparații în instituțiile publice, de amenajat zonele publice în care va înflori curând ambrozia, uneori trebuie de ajutat persoanele în vârstă singure, dar lucrătorii nu întotdeauna doresc. Ce-i drept, potrivit interlocutorului, el nu prea îi cruță pe ajutorii mofturoși și în caz de ceva, întocmește un proces-verbal pentru refuzul de a presta activități de interes comunitar, iar un astfel de refuz este echivalent cu refuzarea ajutorului social.
Nu în zadar se spune: dacă nu mergi în pădure după lemne, înțepenești lângă sobă.