Pacienții confirmați cu forme ușoare ale COVID-19, care se tratează acasă, plătesc medicamentele din propriul buzunar, chiar dacă sunt asigurați medical. Și asta pentru că tratamentul prescris nu este introdus în lista medicamentelor compensate.
Reamintim că la începutul pandemiei, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, ne asigura că toți bolnavii de COVID-19 vor fi tratați în mod gratuit, indiferent de faptul dacă sunt asigurați sau nu. Însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Potrivit constatării făcute de Organizația Mondială a Sănătății, bolnavii plătesc între 200 și 1000 de lei din buzunar ca să se trateze. În acest tratament intră soluție salină izotonică sau hipertonică, soluții dezinfectante de salină sau bicarbonat de sodiu 2%, paracetamol 500 mg și tratament simptomatic la necesitate.
În acest context, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate a făcut un apel către minister, pentru revizuirea listei de medicamente compensate, astfel ca pacienții care urmează tratament la domiciliu, indiferent dacă testul a fost pozitiv, absent sau neconcludent să beneficieze de tratament gratuit.
La două săptămâni distanță de la solicitarea făcută, am dorit să cunoaștem răspunsul. Oleg Balbas, directorul Agenției Teritoriale Ungheni a Companiei Naționale de Asigurări în Sănătate, ne-a comunicat că în acest sens nu se prevăd modificări în ordinul dat, cu atât mai mult cu introducerea codului precum COVID-19.
„Întrucât diagnosticul pentru pacienții care se tratează la domiciliu este pus în baza subiectivismului, medicul care i-a presupus acest diagnostic să-i ofere și tratamentul compensat. În baza ordinului aprobat de companie și de minister, medicul de familie este obligat să prescrie pacienților, care suferă de patologii precum insuficiență respiratorie, afecțiunii ale căilor respiratorii, medicamentele compensate prevăzute pentru aceste patologii”, conchide acesta.