Duminică, 20 iulie, în satul Costuleni a dominat muzica, dansul, culoarea și valoarea, toate reunite în cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului Raional de Folclor „La fântânița din sat”.
Colectivele folclorice din raion au mers într-un alai spre Căminul Cultural din Costuleni, unde au fost întâmpinate cu pâine și sare, după care s-au prins într-o horă mare de sărbătoare. Printre acestea s-au numărat: „Cântecul nu are vârstă” (Costuleni), „Prutenii” (Costuleni), „Cununa dorului” (Centrul Raional de Cultură, Pârlița), „Flutureanca” (Florițoaia Nouă), „Ilencuțele” (Chirileni), „Morărițele” (Morenii Vechi), „Unțeștencile” (Unțești), „Lunca Prutului” și „Prutencile” (Măcărești).
„Scopul festivalului este punerea în valoare a sursei noastre de viață, apa cea de toate zilele, și a muncii neobosite a fântânarilor, care prin eforturile lor și tehnologiile aplicate ne aduc apa pură și răcoritoare în cănuțe și pahare. De asemenea, folclorul autentic promovează această sursă dătătoare de viață”, a declarat Maria Bolotovici, șefa Centrului Cultural Pârlița.
Evenimentul a fost salutat și de primarul localității, Andrei Rudicov, care a apreciat înalt prestația festivalului și munca fântânarilor. „Ne închinăm în fața acestor oameni, datorită cărora avem pe mese apa cea de toate zilele, dar și în fața colectivelor artistice care, prin evoluțiile lor, transmit valoarea semnificativă a neamului și folclorul autentic”, a spus primarul.
Pentru munca și dăruirea lor, celor nouă fântânari le-au fost înmânate diplome și colaci. Ei au povestit celor prezenți detalii despre meseria lor, o muncă deloc ușoară. „Dorim să le mulțumim pentru tot ce au făcut — fie că au săpat, fie că au curățat fântâni, sau că au participat la sfințirea lor pe parcursul vieții. Ne dorim ca această meserie să fie transmisă și generațiilor tinere”, a adăugat Maria Bolotovici.
Au fost menționați următorii fântânari pentru eforturile lor la săpatul și îngrijitul fântânilor: Ion și Vasile Toma (Măcărești), Ion Turtureanu (Chirileni), Hanganu Vladimir și Roșca Lilian (Unțești), Vasile Pulbere (Pârlița), Iurie Prepeliță (Costuleni) și Tudor Tacot (Morenii Vechi). Ion Adam, fântânar din Măcărești, a povestit: „Am început munca de fântânar după ce am ieșit la pensie. La început, doi tineri m-au rugat să săpăm fântâni în sat. Am săpat prima fântână cu mâna, apoi ei au renunțat, dar eu am continuat împreună cu fiul meu Vasile. Timp de 14 ani am săpat fântâni manual, iar mai apoi fiul a cumpărat o mașină de perforat, ceea ce a ușurat mult munca. Acum săpăm fântâni nu doar în satul nostru, ci și în localitățile învecinate”.

Vasile Adam, fântânar, a adăugat: „Munca este grea, dar dacă îți place, reușești. Am învățat această meserie de la tatăl meu și vreau să o transmit mai departe fiului meu. Este greu să sapi o fântână, dar fără apă nu este viață. Calitatea apei depinde și de sufletul omului. Apa este foarte necesară, mai ales acum, când fântânile încep să sece. Ne dorim să izvorască mereu pentru a ne potoli setea și a ne menține sănătoși”.
Momentele artistice au fost oferite de colectivele folclorice din raion, care au impresionat prin repertoriul variat, costumele populare și arta interpretativă. Cântăreața de muzică populară Marina Coptu, prezentă la festival, a apreciat înalt prestațiile și a susținut un bogat program de melodii populare, invitând publicul să se prindă în joc.
„Festivalul este o frumoasă tradiție, iar eu particip chiar de la primele ediții. Astăzi sunt bucuroasă să fiu alături de dumneavoastră și am fost plăcut surprinsă să văd pe scenă multe colective noi, care m-au cucerit prin repertoriul lor folcloric. Sunt mândră de unghenenii mei”, a spus interpreta.
La final, fiecare colectiv a primit diplome de participare și premii bănești. Festivalul a fost organizat de Centrul de Cultură Pârlița, Primăria Costuleni și Secția Raională Cultură și Turism Ungheni.