Şi de data aceasta vom vorbi despre faptul că mulţi locuitori de la sat, din necunoaştere a legislaţiei sau din obiceiul de a trăi pe vechi, poate din lipsă de timp, deoarece mulţi sunt nevoiţi să-şi câştige existenţa muncind în străinătate, nu reuşesc să facă totul în gospodării sau nu fac aşa cum trebuie.
Din această cauză la problemele existente se adaugă altele noi – datorii la plata impozitelor, serviciilor, deconectări şi amenzi, perfectarea cu abateri a documentelor, imposibilitatea de a asigura îngrijirea persoanelor apropiate dacă acestea au nevoie.
Iată o istorie nouă. Un tânăr a plecat la munci în Rusia, din fericire, a reuşit să câştige bani şi cu patru ani în urmă a cumpărat o casă în sat. Dar — ghinion – n-a instalat imediat contor de apă, acasă venea din când în când, nu-i ajungea timp să facă totul. În tot cazul, aşa s-a spus pentru ziarul „Unghiul”. Când au instalat apometrul, s-a văzut că ar trebui să plătească câte 25 de lei pentru fiecare lună, începând cu anul 2012. Suma e destul de frumuşică, 1200 de lei.
Vorbim cu Cristofor Timuţă, directorul SRL „Cristalina” din Pârliţa. Potrivit lui, persoana care pentru prima dată conectează casa la sistemul de aprovizionare cu apă trebuie să achite o parte din costul furtunurilor şi lucrărilor de construire a apeductului pe strada respectivă, deoarece s-a făcut din contul celor conectaţi iniţial la apeduct. Apoi cumpără contorul de apă, îl instalează, comunică datele şi foloseşte serviciile. Ce-i drept, când e vorba de acest caz concret, el spune că nu e consumatorul „lor”, chipurile, în altă parte a satului este altă asociaţie. La cealaltă asociaţie nu am reuşit să telefonăm.
Solicit sfatul directorului ÎM „Apă-Canal” Ungheni, Petru Scutaru, care explică că, înainte de a pleca, consumatorul trebuie să vină la operator şi să depună o cerere, vor veni specialiştii, vor aplica plomba, plata nu va fi calculată. În caz contrar, va trebui să plătească. Dacă are apometru, când pleacă pe 4-5 luni nu e nevoie să scrie cerere. Dânsul a sugerat să studiem Legea privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 303 din 13.12.2013 şi Regulamentul privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare.
Dacă operatorul şi consumatorul ar cunoaşte legislaţia, n-ar fi această datorie. Articolul 17 al legii menţionate, punctul m) obligă consumatorul să informeze, în termen de 7 zile lucrătoare, operatorul despre toate cazurile transferului sau vânzării imobilului şi a instalaţiilor sale interne de apă şi de canalizare, precum şi despre modificarea altor date menţionate în contractul de furnizare a serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare.
În acelaşi timp el, conform regulamentului, art. 49, este obligat să achite integral plata şi datoriile pentru acest serviciu. Următorul articol al regulamentului obligă persoana care a obţinut cu drept de proprietate un imobil, ce nu a fost deconectat de la sistemul public de alimentare cu apă, să solicite operatorului încheierea contractului de furnizare a serviciului public de alimentare cu apă şi/sau de canalizare, în termen de 15 zile calendaristice de la data înregistrării dreptului de proprietate. În caz contrar, el va fi deconectat preîntâmpinând persoana cu cel puţin 5 zile calendaristice înainte. Operatorul este, totodată, în drept să ceară persoanei fizice sau juridice achitarea plăţii pentru consumul fraudulos din momentul dobândirii dreptului de proprietate asupra imobilului respectiv.
Iată şi soluţia problemei apărute. Nu ne rămâne decât să menţionăm că au încălcat legislaţia atât operatorul, cât și consumatorul. Dacă unul ar fi depus cerere ori ar fi instalat contorul, sau altul ar fi deconectat consumatorul la timp, acum ar fi fost cu o problemă mai puţin.