Șeful cabinetului de miniștri are șansă să revină în Parlamentul Republicii Moldova pentru a-și asuma din nou răspunderea pe marginea pachetului de legi care a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Opinia aparține comentatorului politic Cornel Ciurea și a fost făcută publică în cadrul dezbaterilor „Pandemia și Politica, barierele și șansele consensului”, organizate de Agenția de presă IPN.
„Curtea Constituțională a reproșat Parlamentului că nu s-a prezentat în ziua când și-a angajat răspunderea Guvernului în fața Parlamentului. Nu este o dramă, în fond, situația poate fi repetată în condițiile cerute de Curtea Constituțională, chiar dacă există în societate o părere, și eu o împărtășesc, că nu era obligatoriu să existe cvorum. Parlamentul și-a expus prin lipsa de cvorum atitudinea față de această angajare de răspundere. CC consideră că neapărat trebuia să fie oferită această șansă a moțiunii de cenzură pentru opoziție. Din această cauză, sesiunea trebuia să aibă loc, cvorumul să existe. Bun, este o dezbatere pur juridică, dar CC nu a reproșat nimic Guvernului și a considerat că Guvernul a procedat corect, a venit în Parlament și era gata să prezinte legea în cauză”, a declarat Cornel Ciurea.
„Curtea Constituțională a reproșat Parlamentului” ….. „a venit în Parlament și era gata să prezinte legea în cauză”
Comentatorul a făcut referire și la discuțiile din spațiul public care spun că guvernarea restricționează dreptul Parlamentului de a monitoriza felul în care este gestionată criza.
„În opinia mea, Guvernul are dreptul și aceasta pentru că, în situații de urgență, rolul parlamentarismului trebuie să fie limitat drastic. Însă, acest lucru nu este acceptat de opoziție și argumentele ei sunt clare”, a adăugat el.
Dezbaterile „Pandemia și Politica, barierele și șansele consensului” sunt ediția a 129-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.