Reprezentanții grădiniței private ,,Grădina Secretă” din sectorul Râșcani al capitalei, în preajma căreia, de mai bine de un an, se desfășoară un șantier, se adresează repetat organelor de control să reevalueze legalitatea actelor permisive eliberate companiei de construcții. Într-o conferință de presă la IPN, Efrosinia Guzun, fondatoarea grădiniței și mamă a patru copii, unul dintre care frecventează instituția de învățământ preșcolar, spune că îi este clară supărarea administratorilor companiei de construcții, mai ales că s-au construit 10 etaje deja, dar părinții nu vor renunța să lupte pentru drepturile copiilor lor. Grădinița privată „Grădina Secretă” a fost fondată în anul 2008. Acum mai bine de un an, în februarie 2021, în nemijlocita apropiere a instituției au început lucrări de construcție a blocurilor multietajate. Chiar de la începerea lucrărilor, activitatea grădiniței a fost perturbată, iar sănătatea și siguranța copiilor este în continuu pericol, acuză reprezentanții grădiniței. În pofida protestelor colectivului instituției și ale părinților care își duc copiii la această grădiniță, lucrările au continuat. Efrosinia Guzun, fondatoarea grădiniței, acuză că actele permisive s-au eliberat cu încălcări. „Cum poți să construiești pe 5 ari 13 niveluri cu spațiu aproximativ de cinci mii de metri pătrați? Întrebați-l pe Alexei Braganciuc (directorul firmei constructoare, n.r.). Numai el știe. Cunosc că furia acestui om este foarte mare, pentru că construcția a ajuns la nivelul 10, s-au cheltuit foarte mulți bani pentru mită, s-au cheltuit foarte mulți bani pentru lupta cu noi: articole denigratoare în presă, achitarea funcționarilor publici care aveau rolul de a împiedica activitatea noastră. În acest moment vom bate mai insistent la ușa tuturor instanțelor: Procuratura Generală, CNA, AST (
Tatiana Balan, metodistă la grădinița ,,Grădina Secretă”, spune că este regretabil că, după mai bine de un an de „demersuri, articole publice cu tag pe Primăria municipiului Chișinău, ministere, agenții”, autoritățile nu au mers în teren să verifice situația și încălcările invocate. Tatiana Balan mai spune că nu este nicidecum vorba despre un disconfort temporar, așa cum susțin juriștii companiei de construcție. S-ar fi putut vorbi despre disconfort temporar dacă se respecta distanța minimă reglementară de 12 metri. Dar „la nici doi metri distanță de gardul instituției preșcolare”, această construcție prezintă o amenințare reală la viața și securitatea copiilor, afirmă metodista, precizând că solicitarea echipei este să fie lăsată să muncească în siguranță, „fără riscuri pentru securitatea și sănătatea copiilor și a colectivului”.
Tatiana Balan s-a referit la incidentul din 31 martie, când o rangă de metal a căzut de la unul din etajele superioare ale clădirii aflate în construcție, chiar în curtea grădiniței. În urma acestui incident, a fost distrusă cușca pentru iepuri. Dacă în acel moment în curte s-ar fi aflat vre-un copil sau cineva din colectivul profesoral, putea să se producă o tragedie.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.