Echipele de geniști ale Armatei Naționale au informat peste 1800 de elevi din școlile și taberele de odihnă din nordul, centrul și sudul țării despre pericolul muniţiilor neexplodate rămase în sol din perioada celui de-al Doilea Război Mondial sau din timpul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenței Republicii Moldova, transmite Ministerul Apărării Naționale .
Potrivit locotenent-colonelului Igor Livițchi, șeful Serviciului geniu, ședințele s-au desfășurat în perioada aprilie-iunie curent, în cadrul campaniei de sensibilizare a populației cu genericul „Un pas greșit te poate costa viața!”. Scopul activităților a fost informarea și sporirea gradului de conștientizare a riscurilor la care se expun copiii și maturii în cazul depistării obiectelor explozive în sol și manipulării necorespunzătoare a acestora.
„Constatăm, cu regret, că pericolul muniţiei neexplodate mai persistă, iar copiii sunt cei mai afectaţi. Sperăm, odată cu informarea în cadrul campaniei, să oferim o mai mare siguranţă copiilor și cetățenilor. Totodată, la solicitarea Centrelor Militar-Teritoriale și a autorităților publice locale, a fost extinsă perioada de desfășurare a campaniei de informare și pe perioada vacanței de vară. În taberele de odihnă, geniștii Armatei Naționale sunt solicitați să prezinte lecții cu caracter educativ-informativ de prevenire a pericolelor, cazurilor de rănire sau deces în rezultatul depistării obiectelor explozive rămase în sol”, a menționat locotenent-colonelul Livițchi.
Astfel, echipele mobile de geniști ale Brigăzilor de infanterie motorizată „Moldova”, „Dacia” și Batalionului de Geniu “Codru” au organizat ședințe de informare în școli, gimnazii, licee și tabere de odihnă din localitățile raioanelor Bălți, Fălești, Sîngerei, Strășeni, Ialoveni, Criuleni și Cahul.
Sursa a precizat că Campania a fost lansată în luna aprilie, curent și se desfășoară în două etape – primăvara și toamna – atunci când populația demarează lucrările agricole și crește posibilitatea de depistare a obiectelor explozive rămase în sol.
De notat că, din anul 1992 până în prezent, 24 de persoane au decedat, iar alte 29 au fost rănite în rezultatul incidentelor soldate cu explozia diferitor muniţii. Din numărul total al celor care au avut de suferit, opt copii au decedat, iar alţi șase au fost răniţi.