Întrebaţi oricare copil care e cea mai fericită perioadă din viaţa lui, iar el fără ocolișuri și răgaz pentru gândire vă va răspunde la fel – vacanţa mare.
Doar fiecare din cele 90 de zile este un bun prilej pentru ca să facă ceea ce nu a reușit pe tot parcursul anului: să se joace după plac, să iasă mai des cu prietenii, să citească, să privească cât mai multe filme, să stea în faţa calculatorului până târziu ș.a. Și dacă la oraș copiii își pot petrece ziua cu mult mai interesant, atunci cu ce sunt ocupaţi copiii de la sat?
Dumitru Paladi, primarul de Bumbăta, spune că în sat copiii agricultorilor au posibilitatea să petreacă 10 zile din vacanţă la tabăra de odihnă din Rădenii Vechi, iar copiii din familiile defavorizate vor beneficia de foi de odihnă gratuite la taberele din raionul Ungheni. În rest, fiecare părinte are grijă de copilul său. „Am 42 de ani munciţi în agricultură, dar din câte îmi amintesc rar părinţi care își luau copiii cu ei la prășit. Acum nici cei maturi nu vor să muncească cu ziua pe câmp, de copii nici nu mai vorbim”, zice primarul.
Nadejda Gălușcă, asistent social, Primăria Unţești, spune: „Copiii stau mai mult acasă, cu părinţii și familia, nu sunt bani pentru ca să li se ofere răsfăţul de a se odihni la mare sau în altă parte. Desigur, sunt și copii care își vor petrece o mică parte din vacanţă la vreo tabără de vară contra plată, iar unii din familiile social-vulnerabile vor beneficia gratis de aceste foi”.
Gheorghe Colţișor, primarul satului Teșcureni, spune că pentru copiii de la sat vacanţa este cu mult mai interesantă decât pentru copiii de la oraș, căci ei au posibilitatea să se ducă și la culesul cireșelor, și la scăldat, dar și să-și ajute părinţii la treburile casnice. Unii copii se vor bucura de câteva zile de odihnă și la taberele de vară. „În anul trecut pe lângă gimnaziul din localitate a fost deschisă o tabără de zi, anul acesta, chestiunea respectivă încă nu a fost examinată”, a menţionat primarul.