Protejarea mediului este o necesitate, o problemă de interes general. Cunoașterea responsabilă a mediului înconjurător oferă copiilor ocazia de a gândi, a învăța, de a-și dezvolta curiozitatea și interesul pentru anumite aspecte din lumea înconjurătoare. Realizarea activităților de către preșcolari, alături de părinți și de alți membri ai comunității este o modalitate eficientă de a face, în mod conștient educație ecologică, prin care se pot rezolva o parte din problemele mediului.
De aceea, educatoarea Elena Țîcu (grupa „Steluța”) de la Grădinița-creșă ,,Licurici” (satul Valea Mare) împreună cu copiii și părinții de aici și-au propus să realizeze un proiect educațional în care să implice toți actorii dintr-o comunitate.
Din luna februarie și până la acest moment au desfășurat mai multe activități ( „Din tainele naturii” (lectură după imagini), „O picătură de apă, un strop de viață” (excursie), „Iubim și ocrotim natura-Ziua Pământului” (flashmob), ,,Salvați Pământul!’’ (program artistic) și un concurs pe teme ecologice „Cine știe,câștigă!”), care au avut ca scop, potrivit elenei Țîcu, formarea şi dezvoltarea conştiinţei ecologice şi a comportamentului ecologic.
„Acest proiect este unul binevenit atât pentru copii cât și pentru părinți,deoarece educă un uman atent și emoțional pozitiv, dezvoltă o atitudine grijulie față de lumea naturală și mediul înconjurător”, ne-a spus Victoria Perebicovschi, părinte în această grupă.
O altă mamă, Nina Ermurachi, prezentă la concurs, și-a împărtășit din cele trăite în acest proiect. „Educația ecologică începe de la grădiniță. La grădiniță aceștia învață să descopere, să privească, să asculte comorile naturii, a planetei noastre – Pământ. Fiind părinte, am acceptat cu plăcere invitația doamnei educatoare să particip alături de fetița mea, la activitatea cu numărul IV al proiectului „Micii Ecologiști”. În urma acestei activități am observat că copilul meu a înțeles că unele lucruri pot fi refolosite, că trebuie să păstrăm un mediu curat, sănătos și estetic pentru noi, oamenii, dar și pentru celelalte vietății ai planetei. Prin activitatea de astăzi am înțeles că, copii s- au dezvoltat intelectual, emoțional,moral. Prin educație ecologică copiii sunt un model pentru adulți, pentru a manifesta sensibilitate față de mediul înconjurător”, a specificat aceasta.