Nou-născuți abandonați în locuri nesigure – o realitate care nu ne-a ocolit nici în 2020. Unii au putut fi salvați, pentru alții a fost prea târziu. Primul caz a avut loc chiar în ianuarie, când un băiat de o lună a fost găsit abandonat într-un cărucior în scara unui bloc din capitală. Într-un alt caz, în luna iulie, a reușit să fie salvată o fată, abandonată într-o fâșie forestieră imediat după naștere. S-a întâmplat în raionul Nisporeni. În alte cazuri pruncii au fost găsiți deja morți – într-o geantă aruncată la o gunoiște din raionul Dubăsari, apoi la o fabrică de sortare a gunoiului din capitală și pe un deal de la marginea satului Șuri din raionul Drochia. Încă în anul 2013, Institutul Mamei și Copilului a achiziționat un baby-box, care să încurajeze mamele decise să-și abandoneze copiii măcar să-i lase acolo unde vor putea fi găsiți repede și salvați, dar acesta așa și nu este utilizat.
Purtătorului de cuvânt al Institutului, Maxim Cazacu, a declarat că baby-boxul achiziționat în 2013 nu poate fi utilizat pentru că nu există cadru legislativ corespunzător. „Perspectiva funcționării depinde de faptul când va apărea o reglementare juridică a acestui serviciu”, a notat purtătorul de cuvânt.
Contactat de IPN, autorul inițiativei, directorul de atunci al Institutul Mamei și Copilului, Ștefan Gațcan, a spus că, încă în 2013, a explicat că nu este nevoie de un cadru legal special. Legislația în vigoare nu interzice utilizarea baby-boxului. Procedura e aceeași ca și în cazul copiilor abandonați în alte spații. Copilului îi este eliberat un certificat, el se îngrijește în instituția medicală, iar ulterior este plasat în centrul de plasament.
Ștefan Gațcan spune că, dacă ar fi fost nevoie de o legislație specială, în calitate de deputat demult ar fi venit cu o inițiativă în acest sens. Parlamentarul crede că e vorba de o tergiversare a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care în ultimii ani a abandonat problemele perinatale. Singurul lucrul necesar este regulament, care ține de competența Ministerului.
Ștefan Gațcan spune că nu este cunoscut numărul real al nou-născuților abandonați, uciși sau lăsați să moară și aruncați la tomberoane, pentru că nu totți sunt descoperiți, și aceasta este o mare durere. În opinia sa, dacă ar fi utilizat baby-box-ul, ar crește șansele de a salva mai multe vieți. Fostul director al IMC spune că au existat cazuri în care bebelușul a fost abandonat pe pragul instituției. După o vreme, femeia și-a revenit, și-a recunoscut fapta și a venit să-și ia copilul înapoi.
În opinia sa, nu este tocmai corect să anchetezi penal o mamă care recurge la un asemenea gest pe fonul unei stări temporare de psihoză, care poate apărea în perioada respectivă. În majoritatea cazurilor, discernământul reapare la scurt timp și femeia își conștientizează gestul. Dacă femeile ar putea să-și lase copiii într-un loc sigur, fără să fie condamnate, așa ar proceda. Un baby-box este dotat corespunzător și este monitorizat de lucrătorii medicali.
Ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției, Diana Fetco, a declarat pentru IPN că, pe parcursul anului trecut, au fost documentate patru cazuri calificate conform articolului 147 din Codul Penal, „pruncucidere – omorul copilului nou-născut, săvârșit în timpul nașterii sau imediat după naștere de către mama care se afla într-o stare de tulburare fizică sau psihică, cu diminuarea discernământului, cauzată de naștere”. Această faptă se pedepsește cu închisoare de până la cinci ani.
Au fost și opt cazuri de lăsare a copiilor în primejdie, doi copii au decedat. Potrivit Codului Penal, lăsarea, cu bună-știință, fără ajutor a unei persoane care se află într-o stare periculoasă pentru viață și este lipsită de posibilitatea de a se salva din cauza vârstei fragede, dacă cel vinovat știa despre primejdie și a avut posibilitatea de a acorda ajutor părții vătămate fie că el însuși a pus-o într-o situație periculoasă pentru viață, se pedepsește cu amendă în mărime de până la 550 de unități convenționale, cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de până la doi ani. Aceeași faptă care a provocat din imprudență o vătămare gravă a integrității corporale, a sănătății sau decesul victimei se pedepsește cu închisoare de până la patru ani.