Conform canoanelor bisericeşti, prin înrudire duhovnicească, naşul devine povăţuitor al finului său. Aceasta presupune ca dânsul să fie un exemplu în viaţă, să îl supravegheze, să îi dea sfaturi şi să-i poarte de grijă finului toată viaţa. La rândul său, finul este dator să asculte de naş şi să-l respecte, la fel ca pe părinţii săi. Elena Angheluţă din Cetireni, pentru finii săi, fraţii Ion şi Diana, nu este doar o simplă naşă de botez. Dânsa de ceva timp înlocuieşte acestor doi copii căminul şi confortul pe care trebuiau, de fapt, să le ofere părinţii care îşi iubesc copiii.
Am întâlnit-o pe Elena Angheluţă la un eveniment ce a avut loc în sat. Ne-a atras atenţia din mulţime prin zâmbetul ei cald şi prin faptul că este un bun interlocutor. Chiar ea ne-a spus că, este o persoană sociabilă, doar 45 de ani a muncit în calitate de brigadier, apoi agronom în colhoz. Mai spune că are şi un certificat de absolvire a cursurilor de formare profesională, care de mult a pierdut din actualitatea sa – preşedinte de kolhoz.
Dânsa menţionează: „Am muncit mult cu oamenii, eram tare ageră şi iute de picior, de aceea am fost îndreptată la nişte cursuri pentru preşedinte de kolhoz. Anume acolo am făcut cunoştinţă şi cu viitorul soţ”.
Finul Ion a crescut în casa nanei mai bine de opt ani. Acum băiatul e plecat peste hotare, pentru a-şi găsi un rost în viaţă. „Să stai lângă nana”, anume aşa i-a spus fratele mai mare surorii înainte de a pleca. De atunci, pentru Diana casa nanei e ca şi cea părintească de aproximativ doi ani. Elena Angheluţă spune că, Diana este o fetiţă ascultătoare, iar anul acesta a plecat în clasa a VIII-a.
Recent Diana a fost omagiată. Nana i-a făcut cel mai bun cadou, pe care părinţii biologici ar trebui, de fapt, să-l facă propriului copil: i-a pregătit toate cele necesare pentru noul an de studii. Elena Angheluţă spune că fiica care este plecată peste hotare i-a trimis un colet cu de toate, începând cu rechizite şcolare, uniformă şi încălţăminte. Fiica Elenei Angheluţă nu a uitat nici de fundiţe pentru Diana către 1 septembrie.
Elena Angheluţă face acest lucru, adică, se ocupă de creşterea finilor, dezinteresat. Niciodată nu s-a gândit că statul poate cumva să-i răsplătească acest efort. „Am o singură fiică. Feciorul a decedat cu mulţi ani în urmă, iar dorul lui ni-l alină nepotul şi cei doi strănepoţi. Îi aştept cu drag să vină în vizită. Am copii buni şi mă mândresc cu ei”, adaugă interlocutoarea.
Ana Dicusar, primarul satului Cetireni, spune că Elena Angheluţă este o femeie deosebită, care poate fi doar invidiată pentru entuziasmul, energia şi starea de spirit pe care le posedă.