Copii străini nu există, acesta este motto-ul după care se conduc voluntarii campaniei „Shoe Box Moldova”. O campanie ce își propune ca în fiecare an să ajungă în cât mai multe sate și case din R. Moldova, ca să aducă zâmbete și speranță în inimile copiilor din familiile nevoiașe.
În raionul Ungheni, campania revine pentru al III-lea an consecutiv, iar datorită generozității mămicilor moldovence din diaspora, dar și donatorilor din țară, au fost distribuite peste 400 de cadouri. Cadouri pregătite cu mult drag și speranța ca micuții care le vor primi să nu înceteze niciodată să creadă în minuni.
„Noi am încercat să mergem la copiii la care nimeni nu mai ajunge. Am fost în sate precum Cornești, Mânzătești, Unțești, Petrești, Buciumeni, Florițoaia Veche, Florițoaia Nouă chiar și în orașul Ungheni. Am avut multe provocări, drumuri inaccesibile și mult noroi, dar misiunea noastră era mult mai importantă și vreau să cred că ne-a reușit. Ca acești copilași să nu înceteze să creadă în minuni. Dacă i-ați fi văzut cu câtă nerăbdare și bucurie despachetau cadourile! În cutia cu daruri fiecare donator a pus ce a crezut de cuviință, majoritatea conțineau dulciuri, rechizite, jucării, alimente și hăinuțe sau papucei”, ne-a mărturisit Natalia Șaptesate, una din voluntarii locali ai acestei campanii.
Potrivit fondatoarei campaniei, Ana Moldovanu, 180 de cutiuțe cu daruri, care au ajuns în Ungheni, vin din Anglia și câteva din partea unui voluntar din Italia. Pe când cealaltă parte de cadouri au fost adunate în Chișinău la câteva cafenele și din partea Ministerului de Afaceri Interne și doar câteva donate de ungheneni.
„Majoritatea cutiilor cu cadouri sunt colectate și expediate de diaspora. Cei de peste hotare sunt ușor de mobilizat, mămicile sunt foarte receptive, implicăm la făcut cutiuțe și copilașii. Avem unii crescuți odată cu această campanie. Soții se implică și ei, colectează cutii de la donatori. Avem voluntari care scriu în gazeta școlii unde învață copiii lor și colectează donații. Avem donatori din țări precum: Germania, Anglia, România, Rusia, Polonia. Dar, având în vedere că avem voluntari și în țară, ne propunem să motivăm și oamenii de acasă cu suflet mare pentru a face donații. Ce-i drept la unghenenii sunt mai pasivi la acest capitol, comparativ cu alții”, remarcă fondatoarea.
Despre cum a apărut Shoe Box Moldova, Ana Moldovanu povestește că grupul de inițiativă a luat naștere acum 5 ani pe un grup de mămici din Anglia. Văzând că este un grup foarte activ, administratoarele Tatiana Zveaghina-Triboi și Natalia Dziewulska UK s-au gândit cum să folosească acel grup pentru a fi cumva de folos țării natale. „Așa a început aventura, primul an au fost colectate 50 de cutii, al doilea an – 300 și din al treilea an au început să ni se alăture și mămici din alte țări. Anul acesta avem peste 4000 de cutii colectate și expediate în Moldova”, spune fondatoarea campaniei.