Nu e pentru prima dată când în ziar se abordează subiectul copacilor sau, mai bine zis, al crengilor tăiate de responsabilii de la SA „RED-Nord”. Totuși, oamenii vin cu reclamații la sediul redacției că sunt deranjați de faptul că lucrătorii de la această întreprindere ar tăia în mod barbar arborii. Chiar zilele trecute o locuitoare de pe strada Cetireni (așa-numitul cartier „Curculiovca” din municipiul Ungheni) s-a plâns că aceștia „și-au bătut joc, pur și simplu, de copaci”.
Valeriu Brânză, directorul filialei Ungheni a întreprinderii respective, ne-a explicat că anume pe acea stradă ar exista de mai mult timp o problemă, fiindcă atunci când oamenii au sădit nucii nu au respectat distanța stabilită de aproximativ 3 metri de la linia de energie electrică. Totodată dânsul mai spune că există un acord între primăria municipiului și filială de a realiza aceste tăieri ale crengilor. Explicația este simplă – toți arborii de pe marginea drumului aparțin primăriei. Cât privește cei din gospodăriile oamenilor, directorul comunică că și acolo au dreptul să intervină, pentru că ar exista autorizație de la Inspecția Ecologică, care are în responsabilitate și protejarea copacilor din proprietățile private. Faptul că angajații de la întreprinderea energetică pot interveni ca să taie crengile copacilor în baza unei autorizații a fost confirmat de către Vadim Dadus, șeful Inspecției Ecologice Ungheni.
Despre lucrările efectuate în zonele de protecție a rețelelor electrice este stipulat și în Hotărârea de Guvern nr. 514 din 23.04.2002 despre aprobarea Regulamentului cu privire la protecţia reţelelor electrice, art. III – Modul de efectuare a lucrărilor în zonele de protecţie a reţelelor electrice, punctul 19.
Specialiștii recomandă de a lua neapărat în considerare, atunci când sunt sădiți copacii, că la maturitate vor avea înălțimi și coroane de dimensiuni diferite, de aceea pot fi plantați la distanța de cel puțin 3 metri de la linia de energie electrică. În caz că totuși copacii au fost sădiți prea aproape de rețea, trebuie să se efectueze în fiecare an tăieri sau tunderi ale crengilor, astfel încât să se asigure cei 3 metri de coridor de siguranță în jurul liniilor electrice. Doar un copac de acest tip poate reprezenta un continuu pericol pentru viața oamenilor.
Toate aceste cerințe justifică pe deplin tăierile crengilor, însă, precum spun oamenii, nu și pentru a lăsa în urmă schelete de copaci sau pentru ca aceștia să fie ciopârțiți într-un hal fără de hal.