Primăriile din Cahul și Ungheni, Republica Moldova, au implementat cu succes un model inovator de cooperare intercomunitară pentru îmbunătățirea serviciilor publice. Prin înființarea Consiliilor Intercomunitare, aceste comunități au reușit să consolideze capacitățile și eficiența în furnizarea serviciilor publice la peste 200.000 de locuitori.
Patru servicii publice, inclusiv gestionarea deșeurilor solide și serviciile de apă și canalizare, au adoptat un model de cooperare care implică regionalizarea și o acoperire sporită. Această inițiativă, susținută de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, servește ca exemplu pentru alte comunități din Republica Moldova.
„Evenimentul își propune să scoată în evidență o experiență inedită, un model de parteneriat și colaborare care se încadrează în viziunea noastră de dezvoltare durabilă a teritoriilor, inclusiv prin dezvoltarea polilor de creștere. Dezvoltarea localităților este o prioritate de țară, unde e nevoie nu doar de consolidarea capacităților administrative, dar și dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor, care să devină mult mai calitative și mai aproape de cetățeni”, a subliniat Larisa Voloh, deputată în Parlamentul Republicii Moldova.
Prin adoptarea unor îmbunătățiri legislative, cum ar fi noua lege privind asociațiile de dezvoltare intercomunitară, această inițiativă promovează cooperarea între autoritățile publice pentru a îmbunătăți serviciile publice în întreaga țară.
„Succesul abordării de cooperare intercomunitară în Cahul și Ungheni este relevant și pentru alte comunități și regiuni din Republica Moldova, oferind informații și perspective din prima sursă pentru promovarea dialogului de politici și luarea deciziilor privind prestarea în comun a serviciilor publice, astfel încât să fie sporită calitatea acestora”, a adăugat Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.
Această inițiativă reprezintă un nou capitol în dezvoltarea orașelor Ungheni și Cahul, având potențialul de a îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pentru locuitorii din aceste regiuni. Proiectul a beneficiat de sprijin financiar substanțial din partea Uniunii Europene și a Franței și oferă o perspectivă valoroasă pentru alte comunități care doresc să adopte un model similar de cooperare intercomunitară.