De un an și ceva grădinița „Auraș” din satul Grăseni colaborează în cadrul unui proiect educativ cu grădinița cu program prelungit din Hârlău, România. Recent, grădinița din Grăseni a avut în calitate de oaspeți o echipă de educatori preșcolari de la această grădiniță în frunte cu managerul Georgiana Filimon.
Temei pentru o asemenea întâlnire a fost și consemnarea celor zece ani de activitate de la redeschiderea instituției preșcolare din satul Grăseni. O trecere în revistă a istoricului acesteia a făcut la începutul evenimentului primarul comunei Todirești, Victor Baltag. „Această grădiniță nu a activat 14 ani, după care cu eforturi comune a fost reabilitată și redeschisă. Am strâns bănuț cu bănuț și am reparat primul nivel, unde am deschis inițial 4 grupe de copii. Mai apoi, cu suportul Guvernului României, au fost schimbate geamurile și făcută izolarea termică a instituției. Cu ajutorul Fondului de Investiții din Moldova a fost schimbat acoperișul. În prezent grădinița este frecventată de 102 copii din satul Todirești și 40 din satul Grăseni, în total aici activează 6 grupe de copii”, a menționat primarul.
La rândul lor oaspeții au ținut să precizeze în ce constă colaborarea între instituțiile partenere, astfel participând inițial la o masă rotundă, la care au făcut schimb de experiență. Georgiana Filimon, directoarea grădiniței cu program prelungit din Hârlău, a remarcat despre cea din România:
„Am pornit la drum având la bază un centru preșcolar și ceea ce îi trebuie lui pentru o dezvoltare armonioasă, fizică, astfel încât copiii să fie bine pregătiți pentru școală”, iar despre cea din Grăseni: „Ne mândrim cu acest colectiv, care permanent este cu diferite inițiative, implementează diferite proiecte, este mereu în căutare de ceva nou”.
Despre activitatea și realizările Grădiniței „Grăseni”, care au fost obținute pe parcursul celor 10 ani de când a fost redeschisă, a vorbit celor prezenți Tamara Rahmistriuc, directoarea. ”Principiul activității noastre este profesionalismul, implicarea și responsabilitatea. Avem un colectiv ce face față acestor criterii, fapt cu care ne mândrim. O colaborare bună avem cu părinții, care se implică activ în implementarea proiectelor. Conlucrarea cu partenerii din România ne dă un imbold și mai mare în tot ceea ce facem”, a remarcat dânsa.
Copiii au prezentat oaspeților un program cultural-artistic deosebit. La finalul evenimentului s-au oferit cadouri simbolice, constând în diplome și mențiuni, s-au rostit mesaje de felicitare. „Instituția dumneavoastră reprezintă lumină, căldură și mult soare. Ce am văzut noi aici a fost o împletire a mai multor factori: parteneriate strânse între școală și grădiniță, grădiniță și părinți, administrație publică și grădiniță. Vedem că într-o comunitate mică de oameni se fac lucruri absolut minunate, demne de lăudat și de felicitat. La rândul nostru vă facem o invitație la noi, pentru a continua acest parteneriat de suflet”, a menționat managerul grădiniței cu program prelungit din Hârlău (România), Georgiana Filimon.