Pe 16 mai 2016 se fac doi ani de când a fost semnat contractul de parteneriat public-privat pentru serviciul de dializă la Spitalul Raional Ungheni. Drept e că de la semnare şi până la momentul de faţă s-a tot bătut pasul pe loc. Niciun semn că proiectul va avea finalitate pozitivă. Mai mult, potrivit autorităţilor publice raionale, contractul între partenerul privat, care şi-a propus să investească în acest proiect, B. Braun & BB-hämodialyse, şi Ministerul Sănătăţii ar fi fost reziliat în primăvara acestui an. „Compania privată a făcut un studiu de fezabilitate şi a conchis că investiţia nu va fi recuperată aşa cum şi-a propus ea iniţial şi nu a mai fost de acord să dezvolte acest proiect”, afirmă Ludmila Guzun, preşedinta raionului. Ulterior s-a decis ca în clădirea unde trebuia să activeze centrul de hemodializă să fie transferate secţia hemotransfuzie şi farmacia.
Din start s-a călcat cu stângul
Proiectul care presupunea dezvoltarea unui serviciu nou la Ungheni, şi anume centrul de hemodializă, s-a dovedit a fi un eşec. Din start, au fost respinse aparatele de hemodializă, foste în folosinţă, venite din Franţa, ca ajutor umanitar, prin intermediul Asociaţiei Obşteşti „Degeţel”. Atunci, preşedintele acestei asociaţii, Philippe Chaudier, s-a arătat indignat de faptul că a picat înţelegerea făcută între Ministerul Sănătăţii, autorităţile raionale, cele medicale şi partenerii francezi de a livra aceste aparate, care uşurează suferinţa bolnavilor de insuficienţă renală.
Ulterior, aparatele oferite de poporul francez, au fost donate altor instituţii medicale din ţară. Pacienţii cu boli renale din raionul Ungheni aşteptau să vină cele zece aparate de hemodializă noi, promise de autorităţi în urma semnării contractului public-privat cu B.Braun & BB-hämodialyse. Fosta şefă a Spitalului Raional, Lidia Crăciun, spunea că în urma acelui parteneriat la centrul de hemodializă ar urma să vină pacienţi nu doar din Ungheni, ci şi din Călăraşi, Nisporeni şi după ajustările care ar fi urmat să fie făcute în anul 2014 trebuia să fie tăiată pangliga şi centrul – inaugurat. Dar nu a fost să fie.
Centrul de hemodializă va deveni Secţie hemotransfuzie
Începutul a fost bun. S-a efectuat reparaţia cuvenită în fosta secţie stomatologie de la Spitalul Raional pentru viitorul centru de hemodializă. Din bugetul raional s-au cheltuit 1,6 milioane de lei pentru reabilitarea întregului etaj. Drept e că după reparaţie, mai mult de cinci ani, clădirea a fost pustie. Acum s-a decis ca în edificiul cu pricina să fie mutate Secţia hemotransfuzie şi farmacia de la Spitalul Raional. „Aici, după reparaţie, condiţiile sunt mult mai bune decât acolo unde activează la moment aceste secţii”, a subliniat directorul Spitalului Raional, Andrei Alexeev. Dânsul regretă că nu a fost dusă până la capăt ideea deschiderii unui centru de hemodializă: „Nu ştiu de ce nu a fost implementat acest proiect. Centrul respectiv ar fi fost o realizare mare pentru raionul nostru, dar şi pentru cele învecinate. Ar fi trebuit să primească aparatele oferite de poporul francez, acum pacienţii noştri nu ar mai fi fost nevoiţi să facă drumurile până la Bălţi, Chişinău sau chiar la Iaşi pentru a beneficia de procedurile de hemodializă”. Din spusele lui, în raionul Ungheni sunt cel puţin 40 de pacienţi diagnisticaţi cu insuficienţă renală.
Atât responsabilii din cadrul spitalului, cât şi autorităţile publice raionale dau asigurări că la proiect nu s-a renunţat. „Am solicitat prin intermediul Ministerului Sănătăţii să ne găsească un partener privat şi să continuăm acest proiect, să deschidem la Ungheni centrul de hemodializă. Am discutat şi cu Philippe Chaudier, poate împreună vom găsi o soluţie viabilă”, zice Ludmila Guzun. „Serviciul de dializă trebuie să funcţioneze la Ungheni. Nu am renunţat la proiect. Poate că vom reanima relaţiile cu AO „Degeţel”, doar că şi CNAM trebuie să acopere cheltuielile pentru consumabile, care sunt costisitoare, iar spitalul nu îşi poate permite” , a spus şi Andrei Alexeev.