Astăzi, când piața muncii propune mai puține oportunități de angajare, cei aflați în căutarea unui serviciu profită de oricare ofertă, numai dacă îi satisface salariul, indiferent de pregătirea lor profesională. În prezent nu mai este jenant faptul de a îmbrățișa o altă profesie decât cea pe care ți-ai dorit-o. Este și cazul Eugeniei Starciuc din cartierul Danuțeni al municipiului Ungheni, pentru care munca de morar de mai mulți ani a devenit o obișnuință.
Făcând o ochire retrospectivă, femeia și-a amintit cum odată cu trecerea la o nouă formă de adaptare economică, a decis să inițieze o afacere de prestare a serviciilor de morărit. ”Am pus bazele acestui business împreună cu soțul, dar în rezultatul unei nenorociri în familie, am rămas singură și a trebuit să-mi i-au soarta în mâni și să continuu lucrul început”, mi-a mărturisit femeia cu lacrimi în ochi. Dânsa a pornit afacerea de la un agregat de prelucrare a cerealelor, pentru ca mai apoi să cumpere și o oloiniță.
În trecut avea câțiva angajați, dar mai apoi s-a învățat chiar ea să lucreze cu mecanismele. Deși e femeie, nu s-a sinchisit să îmbrace salopeta de morar, nici pentru faptul, că până atunci lucrase contabilă. Întrebată cum se descurcă când se defectează utilajul de la moară, aceasta a spus că apelează la serviciile specialiștilor. Se întristează însă atunci când întreprinderea staționează și nu poate presta serviciile la timp, dar, odată apărută problema, se străduie să o înlăture cât mai grabnic.
De serviciile acestei mori se folosesc în special oamenii din satele învecinate, cum ar fi Buzduganii de Jos, Florițoaia Veche, Rezina și cei din municipiul Ungheni. Mihai Zatic, de exemplu, vine permanent aici pentru că este deservit cu amabilitate, poate primi și un sfat atunci, când are nevoie. Dânsul ne-a comunicat următoarele: ”Noi venim încoace în special toamna, morărița este amabilă și binevoitoare cu fiecare, rândul nu-i chiar mare, ceea ce este destul de important”.
M-am convins că își cunoaște bine meseria, dirijând tot procesul tehnologic și explicând clienților săi lucruri destul de utile. Dânsa lămurește cu lux de amănunte cum trebuie să fie floarea- soarelui, cerealele pentru a obține un produs de calitate. ”Răsărita trebuie să fie curată și să aibă umiditatea necesară pentru a se extrage grăsimea, care se conține în ea, procedura mea este de a turna o cană de apă la un sac, pentru că ea se umezește puțin și astfel ușor se extrage uleiul”.
Eugenia Starciuc mai susține că afacerea nu-i aduce prea mare profit, căci și cheltuielile de întreținere a întreprinderii sunt mari, dar o face mai mult din dorința de a fi de folos oamenilor și pentru a avea o ocupație. ”Cei mai mulți oameni vin la moară toamna, atunci când se strânge recolta, în prezent numărul lor a scăzut considerabil, pentru că anul a fost secetos. De multe ori mă prind la gândul să închid moara, dar totuși vreau încă să le fiu de folos cetățenilor care vin aici pentru că le este comod și aproape”, a concluzionat morărița.