O mare parte din oameni preferă să consume adesea ciuperci. Și de cele mai multe ori să fie din cele crescute în mediul natural.
Dar printre cele comestibile există și otrăvitoare, care pot fi foarte greu de identificat (galbenă palidă (buretele viperei), buretele pestriț (pălăria șarpelui), buretele pestriț panteră, pseudogheaba sură, ciuciuletele, hribul țigănesc). Specialiștii în sănătate publică susțin că în unele cazuri chiar și cele considerate bune pentru consum pot da simptome toxice, (de exemplu, hribii sau champignon) și care dacă sunt culese prea târziu sau dacă sunt atacate de paraziți, ori au degerat, pot conține substanțe toxice pentru organismul uman. Unele specii de ciuperci produc toxine rezistente la căldură. În aceste cazuri nici măcar fierberea foarte îndelungată nu reușește să le distrugă, provocând astfel otrăviri foarte grave, uneori mortale.
Primele simptome că o persoană s-ar fi intoxicat cu ciuperci, ne spune Anatolie Rusu, medic igienist Secția Promovarea Sănătății a Direcției Centrului de Sănătate Publică Ungheni, ar fi grețurile, voma frecventă, transpirație abundentă.
Potrivit specialistului, în raionul Ungheni în anul precedent s-au înregistrat 8 cazuri de otrăviri cu ciuperci în rândul populației. Din numărul total de îmbolnăviri 6 au fost maturi, iar 2 cazuri – copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani.
Anatolie Rusu ne sfătuie că pentru evitarea intoxicațiilor cu ciuperci să respectăm următorii pași: nu strângeți ciupercile pe care nu le cunoașteți ori nu sunteți încrezuți în ele, nu permiteți copiilor să meargă la strânsul ciupercilor și nici să le consume, nu optați ca să strângeți ciuperci din fâșiile forestiere de pe marginea drumurilor. Ciupercile au proprietatea de a absorbi și concentra substanțele toxice din gazele de eșapament a automobilelor, nu le strângeți pe cele răscoapte, mucigăite, viermănoase, precum și cele bătrâne, cu diferite grade de descompunere, cu diferite schimbări anatomice produse, nu consumați ciuperci crude, nu procurați ciuperci de la persoane necunoscute în piață, pe marginile drumurilor.
Specialistul ne precizează că este absolut indicat, ca la primele simptome de intoxicare, prezentate mai sus, e necesar de apelat serviciul unic de urgență 112, pentru a ni se acorda ajutor. „Se permite de a efectua spălături a stomacului, de a da bolnavului ceai tare. Se interzice consumarea alcoolului de către bolnav, fiindcă acesta contribuie la absorbirea mai rapidă a substanțelor toxice degajate în organism”, specifică medicul.
Tot el ne recomandă că e foarte important să reținem că intoxicațiile cu ciuperci evoluează deosebit de violent, cu consecințe deosebit de grave, mai ales în cazurile copiilor, bătrânilor și la cei care au suferit recent de boli grave. De aceea, în alimentația acestor categorii de persoane nu se recomandă de a include ciuperci.
Ciupercile sunt un produs care se strică ușor. Dacă sunt păstrate mult timp, nu sunt prelucrate termic corect, ele pot genera situații extrem de imprevizibile.
Aceeași sursă ne informează că, din fericire, anul acesta nu sunt constatate statistic medical intoxicații cu ciuperci.