Raionul Ungheni se află pe locul VI în țară după nivelul de consum de alcool. Acest viciu rămâne factorul determinant de deces sau dizabilitate, care poate cauza diferite afecțiuni sau stări patologice, inclusiv traumatisme, tulburări mentale și de comportament. Chiar dacă unii oameni își fac acest rău cu bună știință, partea rea este că, consecințele consumului de alcool pot afecta și viața celor din jurul lor. Recent, poliția a elaborat o hartă a consumului de alcool și modul cum a afectat acesta societatea pe parcursul anului trecut.
În raion 1119 persoane se află la evidența narcologică. Din cauza consumului de alcool anul trecut au fost comise 218 infracțiuni, dintre care deosebit de grave – 4, grave – 8, mai puțin grave – 12 și ușoare – 194. Cele mai multe cazuri sunt în domeniul transportului – 197, contra familiei – 4, vieții și sănătății – 3, vieții sexuale – 2, patrimoniului – 6, familiei și minorului – 4, securității publice – 2.
Referitor la subiectul dat am discutat cu Victor Gavriliță, șeful secției investigație infracțiuni din cadrul Inspectoratului de Poliție, care ne-a comunicat că majoritatea infracțiunilor și a crimelor comise sub influența băuturilor alcoolice se poduc în satele mai îndepărtate și vizează în special pe cei care provin din pături sociale vulnerabile. Totodată și în municipiul Ungheni predomină acte de huliganism, mai ales în zilele de odihnă în cluburile de noapte. Întrebat dacă în urma intervențiilor au avut de suferit și polițiștii, acesta a remarcat că după ultimul incident produs iarna trecută, când a fost atacat un polițist, iar ulterior vinovații au fost trași la răspundere chiar și cu privațiune de libertate, astfel de incidente nu au mai fost. În ceea ce privește situația de la începutul anului curent, șeful secției de investigație a declarat că au fost înregistrate 5 vătămări corporale, 4 cazuri de violență în familie și un viol, agresorii fiind în stare de ebrietate.
Marina Croitoru, șefa secției protecția copilului și a familiei din cadrul Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei, spune că abuzul de alcool este una din principalele cauze ale violenței în familie. Potrivit specialistei, pe parcursul anului trecut au fost întocmite 53 de fișe de sesizare a violenței, neglijenței și abuzului în familie, dintre care 22 de sesizări cu privire la violența asupra copiilor. Cât despre situația din ultima perioadă, Marina Croitoru spune că la Centrul de asistență socială a familiei și copilului „Credo” au fost plasate 3 mame cu 7 copii, care au fost preluate în urma violenței și abuzului de alcool al soților.