O încălcare a tuturor normelor constituționale și ale bunului-simț. Astfel califică experții în drept constituțional decizia de ieri a Parlamentului prin care a fost anulată hotărârea din 2019 a Legislativului în urma căreia Domnica Manole a fost numită judecător al Curții Constituționale. Potrivit specialiștilor în drept constituțional, revocarea unui judecător al Curții poate avea loc doar prin decizia membrilor Curții Constituționale, Parlamentul fiind o autoritate care nu are nicio atribuție în acest sens, notează IPN.
Potrivit lui Alexandru Arseni, profesor în drept constituțional, atât anularea hotărârii Parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecător în 2019, cât și decizia privind numirea lui Boris Lupașco în funcția de judecător al Curții, sunt contrare Constituției și reprezintă un atentat la ordinea constituțională.
„A fost încălcat principiul separării puterilor în stat. În plus, articolul 136 din Constituției stabilește foarte clar structura Curții Constituționale, doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii, dar, după numirea în funcție, raportul dintre ei s-a încheiat. Tot Constituția spune că judecătorii Curții sunt inamovibili pe durata mandatului, independenți și se supun numai Constituției”, a spus Alexandru Arseni în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Și fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, califică deciziile de ieri din Parament drept „neghiobii juridice”.
„Modalitatea prin care s-a anulat actul de numire în funcție a Domnicăi Manole este o fraudă intelectuală, o coțcărie juridică. Abrogarea actului de numire, care este un act consumat, nu produce niciun efect juridic asupra mandatului persoanei vizate. Mandatul judecătorului constituțional poate fi revocat doar de plenul Curții Constituționale”, a spus Alexandru Tănase.
După deciziile de ieri din plenul Parlamentului, Curtea Constituțională a emis un comunicat de presă prin care a anunțat că instituția califică drept politice inițiativele ce vizează Curtea Constituțională, votate de majoritatea PSRM-Șor, și a menționat că aceste documente nu produc efecte juridice.