În municipiul și raionul Ungheni locuiesc oameni de valoare, care prin munca lor au creat lucruri importante ce merită a fi scoase din anonimat. Pentru a afla cine sunt ei și ce au realizat ei, serviciul de bibliotecă „Oamenii de lângă noi” de la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir”, responsabilă bibliotecara Maria Cujbă, face cu succes acest lucru, descoperindu-i și promovându-le meritele.
Cel mai recent invitat a fost Constantin Alcaz, om care a activat în domeniul culturii 48 de ani. A fondat și condus mai multe colective artistice din raion. A condus 18 ani ansamblul de cântece și dansuri „Struguraș” de la Casa Orășenească de Cultură din Ungheni( azi Palatul de Cultură Ungheni) a contribuit mult la formarea și promovarea valorilor cultural-artistice, a repertoriului autentic, a aranjamentelor și lucrărilor muzicale.
În cadrul unui dialog purtat dintre organizatoarea activității și invitat, publicul s-a familiarizat cu viața și activitatea prodigioasă a lui Constantin Alcaz, care a menționat că îi place muzica populară încă de mic. „Am moștenit această dragoste de la tatăl meu, care a muncit în același domeniu, al muzicii. Pe parcursul vieții mele m-am străduit să fac totul din suflet și din inimă, iar rodul muncii mele l-am înserat în cartea „Ungheni-tezaur de cântec, joc și voie bună”, la care am muncit 7 ani”, a specificat acesta.
În prezent Constantin Alcaz este conducător artistic al grupului de lăutari „Rapsozii Prutului” de la Palatul de Cultură Ungheni, unde muncește cu aceiași ardoare și dragoste de cântecul popular. Dovada acestui fapt a ținut s-o confirme Sebastian Andriuță, membrul grupului de lăutari, care a fost alături de colegul său la această întâlnire de suflet. „E o plăcere să mă aflu alături de maestru în această zi. Timp de 25 ani am activat alături de el în ansamblul de muzică și dansuri „Struguraș”. Au fost niște timpuri foarte frumoase, am cutreierat atâtea țări, atunci când nici vrabia nu zbura deasupra frontierei. Noi, muzicanții, eram verificați minuțios pentru a putea trece hotarul. Cu toate acestea, am dus patosul muzicii populare în atâtea țări, iar cartea scrisă de Constantin Alcaz atestă aceste lucruri, ea este o valoare pentru ungheneni, dar și pentru cultura din țara noastră”.
În cadrul activității s-a vorbit despre zestrea folclorică a neamului redată prin cântec, dans și alte tradiții populare la care a muncit Constantin Alcaz și colegii săi de breaslă și despre necesitatea păstrării ei de către generațiile actuale și cele premergătoare.
„E mare păcat că se pierde folclorul, e păcat că se pierd obiceiurile și tradițiile strămoșești, căci în el se ascunde o mare înțelepciune populară. Prin el ne amintim de vremurile buneilor noștri, care cântau cântece de dor, de jale, când le era greu pe suflet. Cântau atunci când strângeau roada, cântau la petreceri, sau când mama își legăna copilul, la fel cânta, ori cântecul a fost mereu alături de om”, a mai specificat Sebastian Andriuță, colegul lui Constantin Alcaz, un bun cunoscător al folclorului.
Publicul prezent a fost delectat cu cântece populare, interpretate Sebastian Andriuță și Ion Cobzac, membrii grupului de lăutari „Rapsozii Prutului”.
Un colaj de cântece populare au fost interpretate la acordeon de protagonistul evenimentului, care mai are o pasiune, scrie versuri și este membru al Cenaclului Literar „Suflet de poet” din cadrul Casei Limbii Române „Mihai Eminescu” iar unele din ele au fost recitate cu mult drag pentru cei prezenți.