Consiliul Suprem de Securitate recomandă Comisiei pentru Situații Excepționale să întreprindă măsuri pentru asigurarea instituțiilor spitalicești cu surse alternative de energie electrică. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, într-o conferință de presă, după ședința Consiliului, transmite IPN.
De asemene, CSS cere Comisiei pentru Situații Excepționale să impună măsuri de optimizare a consumului de gaze naturale și să ia măsuri pentru ca CET-urile, care sunt furnizori de agent termic și energie electrică, să fie asigurate cu cantități necesare de combustibil pentru generarea agentului termic și a energiei electrice. De asemenea, se cere crearea mecanismelor de achiziționare a păcurii, pentru asigurarea stocurilor necesare pentru funcționarea centralelor de termoficare.
Președintele țării, Maia Sandu, s-a adresat cetățenilor, îndemnându-i să nu să se lase manipulați și certați în momentele în care trebuie să rămână uniți. Șefa statului are încrederea că moldovenii împreună vor depăși situația complicată. Creșterea prețurilor la gaze pe piețele internaționale este o anomalie. Este o lovitură grea pentru consumatorii casnici și economia din Moldova. Guvernările iresponsabile precedente au folosit schemele din energie pentru propriul buzunar și nu au făcut mimic pentru ca țara să nu ajungă într-un asemenea blocaj, a remarcat președintele.
În ultimele săptămâni, Guvernul, Președinția și Parlamentul au lucrat pentru a găsi soluții. Au avut discuții telefonice cu Dmitri Kozak, șef adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse, pentru a facilita discuțiile pe marginea semnării în condiții acceptabile a unui contract dintre Moldovagaz și Gazprom. A discutat și cu alți președinți de state. Dar criza nu a fost depășită și a fost declarat stare de urgență în sectorul energetic. Pentru că în luna octombrie Moldova nu a primit volumul necesar de gaze de la Gazprom, motiv pentru care a început procurarea gazelor din alte surse, a mai spus Maia Sandu.