Numărul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va fi extins de la 12 la 15. Componența va fi suplinită cu doi membri din rândul profesorilor de drept titulari și un membru din rândul judecătorilor. Parlamentul a aprobat în primă lectură, în ședința de joi, 5 decembrie, proiectul de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, transmite IPN.
Secretarul de stat la Ministerul Justiției, Radu Foltea, a declarat în plenul Parlamentului că cei cinci membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari sunt numiți de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, în baza Comisiei juridice, numiri și imunități. Comisia urmează să organizeze un concurs public până la expirarea mandatelor membrilor desemnați sau în decurs de 30 de zile de la apariția vacanței funcției.
Radu Foltea a menționat că șapte membri, inclusiv șapte membri din rândul judecătorilor, inclusiv șapte supleanți, vor fi aleși în CSM prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor. Patru dintre ei urmează a fi selectați din rândul judecătorilor care activează la nivelul de prima instanță, doi membri – din rândul judecătorilor care activează la nivelul instanței de apel și un membru – din rândul judecătorilor Curții Supreme de Justiție.
Proiectul mai prevede că în calitate de președinte al CSM urmează a fi ales unul dintre membrii săi din rândul membrilor judecători ai Consiliului. Totodată, în cazul în care survine interimatul funcției de președinte al CSM, acesta va fi asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători.
O altă modificare reglementează condițiile pe care candidatul trebuie să le întrunească pentru a putea fi ales ca membru al CSM din rândul judecătorilor. Magistrații trebuie să aibă o vechime în funcția de judecător de cel puțin trei ani, la ultima evaluare trebuie să fi obținut calificativul „foarte bine” și să nu fi fost sancționat disciplinar în ultimii trei ani. De asemenea, candidații urmează să prezinte pe lângă CV și scrisoarea de motivare, proiectul privind principalele obiective pe care le va urmări în cazul alegerii în calitate de membru al CSM.
Proiectul de lege urmează să fie aprobată în lectură finală.