Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului stipulează în articolele 12-15 drepturile copiilor la opinie, liberă exprimare, asociere şi participare. Cu alte cuvinte copilul este un membru important al societăţii din care face parte. Adulţii le oferă oportunitatea de a participa la dezvoltarea comunităţii prin diferite metode şi instrumente. Unul dintre ele este Consiliul Elevilor. Ce înseamnă acest consiliu, cine poate fi membru şi cum îi face pe copii şi adolescenţi să fie parte activă la viaţa societăţii vorbim cu Elena Burlacu, coordonatoarea Consiliul Elevilor de la Şcoala Profesională (ŞP) Ungheni.
— Elena, îmi permiţi să mă adresez aşa, ce înseamnă un Consiliu al Elevilor?
—Consiliul Elevilor şi aici mă refer în general, nu neapărat la cel din instituţia noastră, e acea şcoală, unde se formează caracterul viitorului cetăţean activ. Copilul înţelege că el face parte dintr-un grup, unde i se oferă oportunitatea de a-şi manifesta anumite abilităţi pe care le au şi a-şi dezvolta altele noi, care îi va ajuta enorm în viitor, adică la maturitate, când vor fi puşi în situaţia de a decide şi de a-şi asuma rezolvarea problemelor cu care se vor confrunta.
— La Şcoala Profesională de când activează Consiliul Elevilor?
— Cred că de când activează şi instituţia. Eu sunt coordonator din septembrie 2020, atunci când m-am angajat în calitate de profesoară. Continuăm activitatea predecesorilor noştri, adică implicăm tinerii care studiază aici la dezvoltarea şcolii şi la stabilirea unei comunicări eficiente dintre administraţia Şcolii Profesionale – cadre didactice – elevi.
— Câţi membri sunt la moment şi dacă aveţi un număr fix sau poate fi nelimitat?
— La moment sunt 23 de membri, dar poate adera oricine, fireşte din cei care îşi fac studiile aici. Cum altfel am putea să susţinem că oferim şansa copiilor să facă parte dintr-o comunitate şi când colo venim cu cerinţa că doar atâţia trebuie să fie în Consiliu? El doar aşa înţelege că este important, că fără participarea sa lucrurile nu mai merg aşa cum ar trebui.
— Spuneţi-mi, vă rog, ce înseamnă acest consiliu pentru Şcoala Profesională Ungheni?
— Dat fiind specificul instituţiei noastre. Noi nu suntem pur şi simplu o şcoală de cultură generală, noi suntem cei care pregătim viitorii specialişti. Şi Consiliul Elevilor vine ca şi o completare a aptitudinilor lor sociale. Ei aici exersează democraţia, spiritul civic, toleranţa, înţelegerea interetnică, cât este de important asumarea unor responsabilităţi şi îndeplinirea lor. Toate acestea, mă repet, îi formează ca şi cetăţeni activi.
— Cunosc că aţi fost liderul unui grup de iniţiativă al tinerilor. Spuneţi-mi, vă rog, care este diferenţa între un grup de iniţiativă şi Consiliul elevilor? La prima vedere s-ar părea că au cam aceleaşi scopuri, cam aceleaşi activităţi.
— În mare parte da. Doar că există o mică nuanţă care face diferenţa. Grupul de iniţiativă are un scop mai general, cu o arie mai vastă de activitate. Consiliul Elevilor se axează mai mult pe un spaţiu mai limitat, adică instituţia unde studiază, fiindcă ei sunt cei care sunt consultaţi şi luată în considerare părerea lor ori de câte ori se iau decizii cu privire la şcoală; sunt legătura sau puntea dintre elevi şi profesori; ei sunt care vor face cunoscute nevoile şi interesele elevilor şcolii; ei sunt cei care vor elabora şi implementa acţiuni, proiecte pentru a transforma în bine mediul în care trăiesc şi învaţă.
— Ce acţiuni concrete au realizat consilierii pentru consolidarea dialogului şcoală-elevi?
— Avem un plan bine pus la punct, care a fost realizat pornind de la nevoile şi interesele elevilor pe care îi reprezintă. Astfel, am aplicat un chestionar elevilor care sunt cazaţi în cămin ca să îmbunătăţim condiţiile vieţii de aici. Astfel, în urma analizării lor am avut o seară de cinema. Am făcut demers către administraţia şcolii şi ne-a permis ca să proiectăm un film în sala de festivităţi, pentru că elevii asta şi-au dorit. O altă realizare a Consiliului Elevilor este câştigarea unui proiect în cadrul Programului de Granturi Mici, coordonat și implementat de către Direcția Educație Ungheni. În urma acestuia vom contribui la consolidarea echipei noastre prin desfăşurarea mai multor activităţi de dezvoltare personală şi de echipă, dar cel mai vizibil rezultat va fi semnarea unor acorduri de parteneriat cu insitituţii similare din România.
— Cum este perceput de către ceilalţi elevi, de către profesori, Consiliul Elevilor?
— Ca să fie văzut şi înţeles ca o portavoce dintre profesori şi elevi, Consiliul Elevilor trebuie să se consulte permanent cu aceşti actori. De aceea, am adoptat o comunicare pe linie orizontală şi nicidecum verticală. Membrii CE mereu discută orice acţiune pe care doresc să o întreprindă şi astfel devin o structură care e respectată atât de elevi, cât şi de profesori.
— Cum să facem un Consiliu al Elevilor eficient?
— De obicei, timpul e limitat pentru elevi. Au multe ore, au teme de pregătit şi de aceea îi învăţăm în primul rând să-şi gestioneze corect timpul. Al doilea aspect care e foarte important este vizibilitatea activităţii CE în instituţie. Am început să fim activi pe reţelele sociale, să afişăm despre orice activitate o realizăm. Şi ca să avem o activitate fructuoasă în permanenţă avem o comunicare deschisă cu toţi. Dacă avem sprijinul tuturor, cadre didactice, ceilalţi elevi, părinţi, atunci şi noi vom avea rezultate remarcabile.